Allekirjoita vetoomus Leader-toiminnan jatkuvuuden puolesta!

Leader-toiminta on ollut jo yli 30 vuotta keskeinen osa maaseudun kehittämistä paikallisesti ja yhteisöllisesti. Leader-ryhmien kautta on syntynyt työpaikkoja, vahvistettu yhteisöjä, parannettu palveluita ja rakennettu uutta alueilla, missä resurssit ovat usein niukat. Nyt rahoitus on uhattuna.

Nyt on aika vaikuttaa maaseudun puolesta!

EU:ssa käydään parhaillaan keskustelua tulevista rahoituskehyksistä – ja mukana on myös Leaderin ja muun yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen tulevaisuus. LEADERin ja CLLD:n rooli EU:n kehityksen pilarina ja maaseudun rahoituksen tulevaisuus ovat uhattuina. Päätöksiä ei ole vielä tehty, joten suuntaan voi vaikuttaa juuri nyt.

Allekirjoita vetoomus!

Maaseutu ei ole marginaalissa: Suomessa maaseutualueet kattavat 95 prosenttia maan pinta-alasta ja maaseutualueilla asuu vakituisesti noin 1,6 miljoonaa suomalaista sekä säännöllisesti vapaa-ajallaan noin 2,1 miljoonaa suomalaista. Myös EU:n pintalasta noin 80 prosenttia on maaseutualueita ja niillä asuu 30 prosenttia EU:n väestöstä.*  

Kun allekirjoitat tämän vetoomuksen, kehotat EU:ta:

  • Varmistamaan, että Leader-ohjelmaa rahoitetaan myös vuoden 2027 jälkeen kaikille Euroopan maaseutualueille.
  • Helpottamaan rahoituksen hakemista ja keventämään hallinnollista taakkaa.
  • Vahvistamaan paikallisten Leader-ryhmien roolia maaseudun kehittämispolitiikan osana.
  • Lisäämään Leader-rahoitusta sen vaikutusta vastaavalle tasolle.

Ilman kukoistavia maaseutualueita ei ole Eurooppaa!

Leader vastaa maaseutualueiden haasteisiin! 

Maaseutualueet kaikkialla Euroopan unionissa kohtaavat kasvavia haasteita: väestön ikääntyminen, nuorten maastamuutto, talouden pysähtyneisyys, palvelujen rajallinen saatavuus ja geopoliittisten muutosten aiheuttamat kasvavat paineet. Nämä alueet ovat myös eturintamassa EU:n kriittisissä painopisteissä, kuten ruokaturvassa, ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja alueellisessa yhteenkuuluvuudessa. Jotta Eurooppa voi menestyä, sen maaseutualueiden on pysyttävä elinvoimaisina, selviytymiskykyisinä ja saavutettavina.

Rajaseuduilla on lisääntyneitä turvallisuushuolia samaan aikaan väestökadon, kilpailukyvyn haasteiden ja sosiaalisten ongelmien kanssa. Haasteiden ratkominen edellyttää vahvempia paikallisia verkostoja ja taloudellista vakautta. Samaan aikaan nuorille on löydyttävä hyviä syitä jäädä maaseutualueille – mahdollisuuksia koulutukseen, työhön, kulttuuriin ja sosiaaliseen elämään. Ilman dynaamista paikallista taloutta maaseudun nuoret lähtevät jatkossakin, mikä heikentää yhteisöjä entisestään ja vähentää maaseutualueiden muutosjoustavuutta. EU on toistuvasti korostanut oikeutta jäädä maaseutualueille sen varmistamiseksi, että maaseudulla asuminen on edelleen kannattava ja houkutteleva vaihtoehto.

Allekirjoita vetoomus!

 

*Lähde: MMM – Tietoa maaseudusta 
** ELARD = The European Leader Association For Rural Development = Euroopan Leader-ryhmien kattojärjestö

Miten voin vaikuttaa?

  • Allekirjoita vetoomus.
  • Jaa tietoa vetoomuksesta eteenpäin.
  • Puhu maaseuturahoituksen vaikuttavuudesta: kerro saamastasi maaseuturahoituksesta ja käytä viestinnässä hashtagia #MyRuralFuture sekä esimerkiksi #LeaderCLLD, #OulunSedunLeader, #MaaseutuFi.
  • Voit käyttää maaseuturahoitusta koskevissa julkaisuissasi Leaderin ja EU:n maaseuturahoituksen logoja. Kurkkaa lisää viestintävinkkejä täältä.

Tiesitkö että Leader:

  1. Tukee taloudellisesti pienyrityksiä, kestävää matkailua, digitaalisia innovaatioita ja paikallisia ruokajärjestelmiä.
  2. Hidastaa nuorten maaltamuuttoa paikallisten työpaikkojen, koulutusohjelmien ja maaseudun palveluiden luomisen kautta. Maaseudulle on oikeus jäädä.
  3. Antaa maaseutuyhteisöille mahdollisuuden kehittää ratkaisuja keskeisiin palveluihin, vihreään siirtymään ja kulttuuriseen elinvoimaisuuteen.
  4. Vahvistaa EU:n yhdentymistä tekemällä paikalliset toimintaryhmät todellisiksi yhteyspisteiksi Eurooppaan, lisäämällä demokraattista osallistumista ja torjumalla maaseudun euroskeptisyyttä.
  5. Osallistaa asukkaita ja yhteisöjä alueiden kehitysprosessiin, mikä lisää sosiaalista pääomaa ja parantaa elämänlaatua maaseutualueilla.(Lähde: Vahvempi tulevaisuus Euroopan maaseuduille)


Muita uutisia