Tietoa Perämeren rannikon kalataloudesta

Tältä sivulta löydät tietoa Perämeren rannikon elinkeinokalatalouden eri sektoreista. Klikkaamalla kuvaa saat lisätietoa.


Elinkeinokalatalouden toimijat Perämeren rannikolla

Kalasatamat

Perämeren rannikolla on tiheä kalasatamaverkosto. Alueella on yhteensä 15 kunnallista kalasatamaa, joista löytyy kalankäsittelytilat. Jäähileasemia löytyy vielä tiheämmässä ja niiden suhteen tilanne Perämeren rannikolla on hyvä. Lisäksi alueella on parinsenkymmentä kalastajien yksityistä kalankäsittelytilaa. Kalasatamia tai purkupaikkoja, joihin puretaan yli 10 000kg kalaa vuodessa, on alueella yhteensä 20 kpl. Kalamäärällä mitattuna suurimpia ovat Kellon Kiviniemi, Kalajoen Rahja, Iin Vatunki sekä Kemin Ajos. Kaikista suurimmista kalastamista käsin harjoitetaan troolikalastusta ja kyseiset satamat ovat merkittäviä muikun troolipyynnin kannalta. Rehukalaa puretaan edelleen vaihtelevassa määrin Rahjaan, Riuttuun sekä Kiviniemeen. Verkko- ja rysäkalastuksen saaliita saadaan koko rannikon alueelta.

Kunnalliset kalasatamat tarjoavat kaupallisille kalastajille hyvät mahdollisuudet kalan alkukäsittelyyn. Kalasatamien varustelutaso vaihtelee. Osasta satamia löytyy kattava laitteisto kalan alkukäsittelyyn, mutta osassa alkukäsittely tehdään kokonaan käsin.

Jalostusyritykset

Kaupallisen kalastuksen ohella kalanjalostuksella on vahva asema Perämeren rannikon kunnissa. Alueella toimii toistakymmentä kalanjalostusyritystä, suurimpana Suomen suurin kalanjalostusyritys Hätälä Oy. Kalanjalostus työllistää alueella yhteensä n. 300 henkilöä. Rannikolla toimivien kalanjalostusyritysten kautta paikallinen kala saadaan tehokkaasti kuluttajien saataville.

Kalankasvatus

Perämerellä kasvatetaan ruokakalaksi lähinnä kirjolohta ja pieniä määriä siikaa. Ruokakalankasvatus on tällä hetkellä vahvasti keskittynyt Iin Vatunkiin. Siellä kasvatuslupia on noin 400 tonnin verran. Laitakarin kala Oy sai Haukiputaan Martinniemeen vuonna 2017 1 000 tonnin kasvatusluvan ja siellä toiminta on lähtenyt käyntiin.