Kalatalous

Perämeren rannikolla on vahvat perinteet ammattikalastuksessa ja kalataloudessa. Kaupallinen kalastus, kalanjalostus ja kalankasvatus työllistävät alueella satoja henkilöitä.

Perämeren rannikolla on n. 600 reksiteröitynyttä kaupallista kalastajaa, joista n. 200 toimii aktiivisesti. Heistä reilu 50 kuluu kaupallisten kalastajien 1. ryhmään eli he saavat itse pyytämästään kalasta liikevaihtoa yli 10 000€/vuosi. Siika, ahven, lohi ja muikku ovat Perämeren tärkeimpiä saalislajeja. Niitä pyydetään verkoilla, rysillä ja trooleilla. Myös talvikalastusta harjoitetaan alueella edelleen jonkin verran. Perämeren kaupallisessa kalastuksessa saaliiksi saadun kalan nimellisarvo vuonna 2019 oli noin 3,7 miljoonaa euroa.

Alueen kalatalouden kannalta kalastajien ohella merkittäviä toimijoita ovat parisenkymmentä kalanjalostusyritystä sekä Kuivaniemeen ja Haukiputaan Martinnimeen keskittynyt kalankasvatustoiminta. Lupia kalan kasvatukseen Perämeressä on noin 1,5 miljoonan kilon kasvatukselle.

Tutustu Perämeren rannikon kalatalouteen

Kalaleaderin toiminta

Kalaleader toiminnalla kehitetään alueen kalataloutta toimijalähtöisesti. Perämeren rannikon alue on yksi kymmenestä Suomessa toimivasta kalaleader alueesta. Alueelle on laadittu yhteistyössä kalatalouden toimijoiden kanssa kalaleader strategia, jonka pohjalta kehittämishankkeita rahoitetaan.

Lue lisää kalaleader toiminnasta

Apua kalatalouden kehittämiseen

  • Rahoitusta
  • Neuvontaa
  • Koulutusta
  • Viestintää

Kalaleaderin toiminta-alue

Perämeren rannikon kalaleaderin toiminta-alue kattaa Perämeren rannikon kunnat Torniosta Kokkolaan. Alueen kunnat rahoittavat osittain kalaleader toimintaa.

Rahoitus

Kalatalouden kehittämiseen on tarjolla monipuolisesti eri tukia. Perämeren rannikon kalaleader tarjoaa tukea kehittämishankkeisiin. Kalatalousalan toimijoiden investoinneille rahoitusta on tarjolla suoraan ELY-keskuksesta.

Kalatalouden kehittäminen -Kalaleader hankkeet

Kalatalouden investointituet

Kalajaosto

Kalajaosto ohjaa Kalaleader toimintaa. Sen tehtävänä on muun muassa antaa lausunnot Kalaleder hankkeista.

Tutustu kalajaostoon

Ota yhteyttä!

Iiro Majuri

Kalatalousneuvoja

iiro.majuri@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505