Kalatalouden rahoitus
Perämeren rannikon Kalaleader tarjoaa rahoitusta alueen paikalliseen kalatalouden kehittämiseen. Kalatalouden toimijoille on tarjolla myös runsaasti eri tukimahdollisuuksia suoraan Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta (EMKVR). Rahoituksia haetaan sähköisen hakujärjestelmän Hyrrän kautta. Hankeideoiden kanssa kannattaa aina olla yhteydessä kalatalousaktivaattoriin, joka avustaa tarvittaessa.
Kalaleader rahoitus
Kalaleader rahoitusta voidaan myöntää kehittämishankkeisiin, jotka ovat Perämeren rannikon kalatalousstrategian mukaisia. Rahoituksella voidaan edistää seuraavien tavoitteiden toteutumista.
- Paikallisen kalan käytön edistäminen
- Kalatalouden investointien edistäminen
- Uusien kalastajien alalle saaminen
- Kalastuksen ja kalankäsittelyn tekninen kehitys
- Kalastusmatkailupalveluiden kehittäminen
Investointituet kalatalouden toimijoille
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta (EMKVR) voi hakea tukea kalatalouden investoinneille. Aktivaattorilta saat apua ja neuvoja investointihakemuksien tekoon.
- Kaupalliseen kalastukseen
- Kalasatamien kehittämiseen
- Vesiviljelyyn
- Kalanjalostukseen
Kalaleader hankehaku
Kalaleaderin tuki on tarkoitettu elinkeinokalatalouden paikallislähtöiseen kehittämiseen. Kalaleader-hankkeet vastaavat alueelta tulevaan tarpeeseen ja niiden tuloksena syntyy jotakin uutta. Hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä ja voimme tukea yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita sekä yritysten kehittämishankkeita.
Hakijana voivat olla yleishyödylliset yhteisöt, kuten rekisteröityneet yhdistykset, osakaskunnat, kalatalousalueet, oppilaitokset, kunnat ja kuntien kehittämisyhtiöt sekä yksityiset yritykset. Tuki on tarkoitettu yleishyödyllisten kalataloutta edistävien hankkeiden toteuttamiseen. Lisäksi voidaan tukea julkisia investointeja. Tuen haku on jatkuva ja sitä haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmän kautta.
Tarkoituksena kehittää toiminta-alueen elinkeinokalataloutta (kaupallinen kalastus, kalan jalostus, vesiviljely ja kalastusmatkailu) aktivoimalla toimijoita, kehittämällä ja vahvistamalla osaamista sekä yhteistyötä. Kalaleader-hankkeilla toteutetaan monipuolisesti ideoita, jotka vahvistavat alueen kalatalouselinkeinojen kilpailukykyä, uudistumista ja sopeutumista.
Ole yhteydessä Perämeren rannikon Kalaleaderiin jo varhaisessa vaiheessa, kun alat suunnitella ideastasi hanketta. Aktivaattori auttaa idean kehittelyssä ja tukihaun eri vaiheissa. Perämeren rannikon Kalaleader myöntää tukirahoitusta strategiaansa edistäville hankkeille. Rahoitusta ja toimintaa suunnataan painopisteittäin.
Hankehakemus laaditaan Hyrrään. Muista että hakemus on oltava vireillä, ennen kuin hanketta aletaan tekemään. Hakemus menee Kalaleaderin ja ELY-keskuksen päätösprosessien läpi. Tuen hakemista varten tarvitset Suomi.fi-tunnukset ja nimenkirjoitusoikeuden. Hyvät ohjeet löydät tästä. Kalaleader-jaosto arvioi hankehakemuksen strategianmukaisuuden eli sen miten hanke toteuttaa Perämeren rannikon Kalaleaderin strategiaa ja antaa rahoituspäätöksen. Strategian löydät täältä.
- Hankkeen on toteutettava strategian yhtä tai useampaa painopistettä
- Hankkeessa on huomioitava kolme läpileikkaavaa teemaa: ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys sekä verkostojen hyödyntäminen ja kehittäminen
- Hanke täyttää yleiset pakolliset kriteerit ja hanketta pisteytyksin mittaavat kriteerit
Hankeprosessi
Hakuprosessin vaiheet
Rahoittamisen edellytykset
Hankkeiden valintakriteerit
Perämeren rannikon Kalaleaderin strategiaa toteutetaan pääosin Kalaleaderista rahoitettavilla hankkeilla sekä Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston kautta rahoitettavilla hankkeilla. Strategiaa voidaan toteuttaa myös tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan ELY-keskuksen, Leader -toimintaryhmän tai esimerkiksi maakuntaliiton kautta toteutettavilla ja rahoitettavilla hankkeilla.
Kalaleaderin toteutettavissa hankkeissa noudatetaan alla määritettäviä valintakriteereitä.
Pakolliset hankekriteerit
- Hanke on lainsäädännön mukainen
- Hanke toteuttaa Perämeren rannikon Kalaleader-strategiaa
- Hanke on sisällöltään ja kustannusarvioltaan realistinen
- Hanke tuo lisäarvoa
- Hakijalla on taloudelliset edellytykset toteuttaa hanke
Jotta hanke olisi rahoituskelpoinen, sen tulee täyttää kaikki yllä olevasta viidestä kriteeristä.
Hankkeen pisteytys
Pakollisten hankekriteereiden lisäksi hankkeita arvioitaessa kiinnitetään huomiota seuraaviin hankkeen pisteytykseen vaikuttaviin kriteereihin:
- Hankeen innovatiivisuus (pyrkimys uuden luomiseen tai uuden asian tuomiseen alueelle)
- Hanke lisää yhteistyötä
- Hanke lisää osaamista
- Hankkeessa on huomioitu kestävä kehitys
- Hankkeen viestintäsuunnitelma (suhteessa hankkeen kustannuksiin)
- Hankkeen kustannustehokkuus (suhteessa hankkeen toimenpiteisiin)
Hanke saa jokaisen kriteerin osalta 0-3 pistettä. Vähimmäispistemäärää ei ole.