EU-päätöksiä tehdään yllättävän lähellä
Tiesitkö, että lähes jokaisesta kunnasta löytyy paikallinen EU-päättäjä?
Suomessa toimii 53 Leader-ryhmää, joiden hallituksissa on noin tuhat jäsentä. Nämä hallitusten jäsenet kehittävät kuntaansa päättämällä hankkeista, joista yhteisöt, asukkaat ja matkailijat hyötyvät. Leader toimii lähellä ihmistä ja alueensa asukkaiden tarpeesta. Leader-toiminnan perusperiaate on, että alueen asukkaat ja toimijat toteuttavat hankkeita omien ideoidensa pohjalta ja hakevat niihin Leader-rahoitusta. Leader-toiminta on paikallisen kehittämisen väline, joka tuo EU:n maaseuturahoituksen päätöksenteon lähelle meitä kaikkia.

Hallitus päättää rahoitusten jakamisesta
Oulun Seudun Leader ry:n hallitus muodostuu yhdeksästä jäsenestä, joista kolmasosa edustaa maaseudun asukkaita ja pienyrittäjiä, kolmannes yhdistyksiä ja kolmasosa julkista sektoria. Hallitusjäsenet valitaan eri puolilta toiminta-aluetta.
Ajatuksena on, että päätöksiä tekevät alueen omat asukkaat, jotka tuntevat kotiseutunsa tarpeet ja mahdollisuudet parhaiten
Leader-ryhmät toimivat kehittämisstrategian pohjalta, jonka ne laativat yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Strategia ohjaa ryhmän hallituksen toimintaa, kun se tekee päätökset rahoitettavista hankkeista. Rahoitus tulee valtiolta, alueen kunnilta ja EU:n maaseuturahastosta.
Soile Pitkänen Kempeleestä toimii Oulun Seudun Leader-ryhmän hallituksen puheenjohtajana ja edustaa julkista hallintoa.
– Olen ollut mukana strategiatyössä ja päätöksenteossa, missä jokaisella on mahdollisuus tuoda näkemyksensä esille. Rahoitusta on saatavilla mm. ympäristön ja elinkeinojen kehittämiseen. Hakijoita voivat olla yritykset, yhdistykset tai vaikkapa nuoret ja seniorit. Tuen tavoitteena on elävöittää aluetta, Soile kertoo.
Leader-hallituksessa ajetaan alueen asiaa
Merja Jeronen Iistä on toiminut hallituksessa maaseudun asukkaan roolissa jo kohta vuoden:
– Hallituksessa päätetään rahoituksista ja autetaan maaseudun yhdistyksiä ja yrityksiä toimimaan hankkeiden kautta kuntalaisten hyväksi. Mitä enemmän voimme tarjota palveluita, harrastuksia ja virkistysmahdollisuuksia kuntalaisille, sitä elinvoimaisempana maaseutu pysyy.

Jokainen aktiivinen toimija, olipa kyseessä yrittäjä, yhdistyksen jäsen tai Leaderin henkilökunta, ansaitsee arvostuksen!
Parasta on hyvä porukka ja vaikuttaminen
Hallituksessa voi toimia enintään kuusi vuotta kerrallaan ja vuosittain kolmasosa hallitusjäsenistä on erovuorossa. Vaihtuvuus on tärkeää, jotta yhdistys voi uudistua ja kehittää toimintaansa. Hallituksen merkittävä tehtävä on päättää kokouksissaan, mille hankkeille myönnetään alueella rahoitusta. Lisäksi hallitus toimii Oulun Seudun Leaderin henkilöstön työnantajana ja vastaa yhdistyksen strategian toteutumisesta.
Leader-hallituksessa voi tuntea tekevänsä merkityksellistä työtä.
– Meillä on mukava porukka ja on mielenkiintoista oppia uutta. Hallitustehtävässä voi kokea, että tekee hyvää! Merja kertoo.
Myös Soile vahvistaa saman ja kiittää myös yrittäjiä ja yhdistyksiä:
–Työskentely inspiroivien ihmisten kanssa ja osallistuminen alueen kehitykseen ovat ehdottomasti kohokohtia. Jokainen aktiivinen toimija, olipa kyseessä yrittäjä, yhdistyksen jäsen tai Leaderin henkilökunta, ansaitsee arvostuksen!
Marja Lahdenperä Oulun Yli-Iistä edustaa hallituksessa maaseudun asukasta. Hän muistuttaa muitakin asukkaita, että oman alueen asioihin on mahdollista vaikuttaa.
– Ollaan ylpeitä maaseudusta ja pidetään maaseutu parhaana paikkana asua ja elää! Marja kehottaa.
Haluatko vaikuttaa?
Alueen asukkaat voivat osallistua ryhmän toimintaan osallistumalla tapahtumiin, toteuttamalla yrityksen tai yhteisön hankkeen, osallistumalla hankkeeseen tai liittymällä yhdistyksen jäseniksi.
Hallitusjäsenet valitaan keväisin vuosikokouksessa jäsenten keskuudesta. Oulun Seudun Leaderin jäseneksi voi liittyä kuka vain maaseudun kehittämisestä ja Leader-toiminnasta kiinnostunut henkilö tai organisaatio.