Iin Meripelastajat turvaavat vesillä

Kun Perämeren karikkoisilla vesillä joku joutuu pulaan, Iin Meripelastajat ovat valmiina auttamaan. Vuodesta 2003 lähtien toimineen yhdistyksen vapaaehtoiset pelastavat merihätään joutuneita ja auttavat teknisten vikojen sattuessa.

 

Koulutusvastaava Reijo Paakkari esittelee Iin Meripelastajien toimintaa Rantakestilän tukikohdassa. Maja on saatu käyttöön Iin kunnalta.

Leader-tukea apuveneeseen ja simulaattoriin

Meripelastajat varmistavat, että vesillä liikkujat voivat luottaa avun olevan lähellä. Iin alueen vesistö on karikkoista, monet saaret lettosaaria, eikä kaikkialla ole satamaa tai laituria, joten pelastustehtävissä tarvitaan erityistä kalustoa. Vuonna 2019 yhdistys haki ja sai Oulun Seudun Leaderilta rahoitusta apuveneen hankintaan.

– Ilman apuvenettä emme voisi toimia täällä. Se on käytössä koko veneilykauden ja ollut meille nappihankinta, kertoo koulutuspäällikkö Reijo Paakkari.

Leader-tuen avulla yhdistys on hankkinut myös navigaatiosimulaattorin, joka on tuonut pelastajien ja veneilijöiden koulutukseen uusia mahdollisuuksia. Sen avulla harjoitellaan reittiajoa, merimerkkien tunnistamista ja muiden alusten väistämistä. Lisäksi yhdistys on saanut tukea defibrillaattorin hankintaan.

– Joka kerta, kun olemme hakeneet tukea, olemme sitä myös saaneet. Hankkeen pitää vain olla järkevä ja kriteerit täyttävä, Paakkari toteaa.

Vasemmalla biologi Eveliina Lampinen, keskellä meripelastajat Alpo Kaisto ja oikealla biologi Suvi Saarnio. Valmistaudutaan sukeltamalla hakemaan kadonnutta poijuankkuria Iin Ulkokrunnissa Oulun Yliopiston tutkimusaseman edustalla. Tukialuksena Oulun Seudun Leaderin avustuksella hankittu vene. Kuva: Iin Meripelastajat.

Vapaaehtoisten rooli kasvanut

Iin Meripelastajat toimii viranomaisten alaisuudessa, ja tehtävät tulevat Rajavartiolaitokselta. Viranomaisten resurssien vähetessä vapaaehtoisten merkitys on kasvanut.

– Meillä on yhtä paljon tehtäviä kuin kaupunkialueilla, keskimäärin 10–20 veneilykaudessa, Paakkari kertoo.

Toisin kuin monessa muussa yhdistyksessä, Iin Meripelastajat ovat onnistuneet saamaan myös nuoria mukaan toimintaan.

– Vaikka olemme maaseutupaikkakunta, meillä on yhtä paljon aktiivisia vapaaehtoisia kuin monessa kaupungissa, sanoo Paakkari.

Veneily on yleistynyt, mutta se ei onneksi tarkoita, että pelastustehtäviä olisi tullut yhtä paljon lisää.

– Toisaalta kalusto ja ihmisten taidot ovat myös kehittyneet, Paakkari jatkaa.

Pelastaminen on sydämen asia

Yhdistyksen toiminnan ytimessä on palo auttaa ihmisiä. Se veti myös Reijo Paakkarin mukaan jo vuosikymmeniä sitten. Palo näkyy myös sitoutuneisuudessa: Iin Meripelastajien lähtövaste tehtävään on ollut aina alle puoli tuntia – huomattavasti nopeampi kuin monessa kaupungissa.

– Kaikessa emme ole parhaita, mutta joissakin asioissa olemme erityisen hyviä. Mutta jos yksikin pelastuu, se maksaa takaisin vaivan ja saadun tuen, Paakkari toteaa lopuksi.

 

 



Muita uutisia