Joulupuoti Wanha Riihi Kiimingissä on kädentaitojen taivas
Lumiselle pihatielle kääntyessä ei vielä arvaa, mikä mäen alla odottaa: keskellä Kiimingin Tirinkylää löytyy vanhan maatilan pihapiiristä tunnelmallinen joulukylä. Se herää eloon marraskuussa, kun käsitöitä myyvän Joulupuoti Wanhan Riihen ovet avataan. Perinnejoulun taika valtaa kaikki aistit. Satavuotiaan riihirakennuksen tunnelmalliset valot tuikkivat, pihan tulipadasta nousee savun tuoksu ja perinteinen joululaulu kantautuu jostain korviin. Hirsipuisen riihen oviaukosta avautuu kädentaitoja ja kauneutta arvostavan asiakkaan taivas.
Joulupuoti pihapiirissä on kotihiiren unelma
Myymälän seinillä on havusta ja viljasta punottuja kransseja, pöydillä mehiläisvahakynttilöitä, huopatossuja ja kotimaisia saippuoita. Hyllyiltä voi löytää myös jouluisia herkkuja ja saunatuoksuja. Yli puolet tuotevalikoimasta on puodin perustajan, Sanna Haipuksen, valmistamia.
Luonnonmateriaaleja hyödyntäviä käsitöitä myyvä Joulupuoti Wanha Riihi on ollut kiiminkiläisen yrittäjän pitkäaikainen unelma. Haave sai lopullisen sysäyksen kolme ja puoli vuotta sitten, kun Haipus jäi äitiyslomalle kuopuksen syntyessä. Vuonna 2021 puoti avasi ovensa pienelle yleisölle.
– Havukranssien ja villasukkien myynnistä se lähti. Toiminta laajeni, kun huomasin, että asiakkaita kiinnostavat nämä tuotteet. En äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen palannut enää työpaikalle, Haipus kertoo.
Yrittäjyys on antanut mahdollisuuden tehdä töitä kotona. Haipus kuvailee leikkisästi itseään kotihiireksi, joka viihtyy parhaiten kotiseudulla läheistensä kanssa. Myös lapset pääsevät yritystoimintaan mukaan.
– Kesällä kerätään käpyjä lähimetsästä, poimitaan yhdessä viljaa ja haetaan koivuja papan kanssa traktorilla. Lapset ovat siinä koko ajan mukana, yrittäjä kuvailee.
Paikallisuus on Haipukselle tärkeää. Myymälän tuotteissa on käytetty kotimaisia ja lähialueella tuotettuja materiaaleja. Käsintehdyissä sisustus- ja lahjatavaroissa käytetään muun muassa suomalaista mehiläisvahaa, kiiminkiläistä ja haukiputaalaista lampaanvillaa sekä lähiniityn luonnonkukkia.
Paikallisuus vahvistaa yhteisöä ja luo vetovoimaa
Paikallisuus näkyy materiaalien lisäksi myös tuotevalikoiman laajenemisessa. Puoti on otettu hyvin vastaan ja se on tutustuttanut Sanna Haipusta myös muihin alueen kädentaitajiin ja toimijoihin.
– Puodin tuotteista noin neljäkymmentä prosenttia on tänä vuonna muilta käsityöläisiltä. Olen saanut jopa lenkkipolulla ehdotuksia tuotteista, joita joku voisi tehdä puotiin myyntiin, iloitsee Haipus.
Käsitöitä tehdään pitkin vuotta. Kesällä valmistetaan saunavastoja ja ilman pakastuessa syntyvät havukranssit. Lokakuussa ovat kaikki tuotteet tehtynä. Silloin kotihiirestä kuoriutuu kotitonttu.
– Yritän aina pinnistellä, etten vielä ihan loppukesästä ala jouluvaloja virittelemään. Mutta pimenevien iltojen myötä jouluhöperyys valtaa minut ihan täysin! Mitä jouluisempi tuoteidea, sitä paremmin se minuun iskee, Haipus nauraa.
Maalaiskylän joulupuodilla on vetovoimaa, sillä heti kaupan auetessa käy pihalla jo kova kuhina. Sana käsityönä tehdyistä tuotteista sekä tunnelmallisesta riihipuodista on kiirinyt kauemmaskin. Oulusta noin 25 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan kauppaan saavutaan laajasti myös ympäristöseudulta.
”Itselle tuli tunne, että joku uskoo omaan tekemiseen. On sellainen meininki, että kaikki on mahdollista toteuttaa, kun on hyvä idea!”
Verkkokauppa laajentaa toimintaa
Kun Sanna Haipus perusti toiminimensä, hän haki yritystukea Oulun Seudun Leaderilta. Tuki on antanut potkua muun muassa verkkokaupan starttaamiseen ja valmistusvälineiden hankintaan.
– Kynttilänteko helpottui, kun sain hankittua Leaderin avulla vahansulattimen. Nyt kynttilöiden tekeminen on siistimpää ja ekologisempaa, kun materiaalia ei mene hukkaan, yrittäjä kertoo.
Leader-asiantuntijoiden apu tuen hakemisessa ja myönteinen asenne tsemppasivat myös suunnitelmien eteenpäin viemisessä.
– Uudella yrittäjällä voi olla mielessä, että onko oma suunnitelma hyvä ja lähteekö kukaan sitä tukemaan. Itselle tuli tunne, että joku uskoo omaan tekemiseen. On sellainen meininki, että kaikki on mahdollista toteuttaa, kun on hyvä idea!
Tulevaisuudessa siintääkin toiminnan laajentaminen. Nyt suunnitelmissa on kehittää vasta-avatun verkkokaupan toimintaa joulusesongin jälkeen. Jos toiveet toteutuvat, voidaan kesällä puodin pihassa nähdä myös uusia asukkaita:
– Haaveissa on saada lampaita läheiselle pellolle ensi kesänä. Haluaisin oppia hyödyntämään villaa – keritsemään ja kehräämään lankaa, hymyilee Haipus.
Oletko yrittäjä tai suunnitteletko yritystoimintaa maaseudulla?