KalaLeader kuulumiset 5/2023

Aika on mennyt nopeasti edellisestä kuulumisista ja kesäkuu alkaa jo vaihtumaan. Monille tämä tarkoittaa odotuksia tulevasta sekä usein myös kiirettä.

Tervehdys!

Aika on mennyt nopeasti edellisestä kuulumisista ja kesäkuu alkaa jo vaihtumaan. Monille tämä tarkoittaa odotuksia tulevasta sekä usein myös kiirettä. Aktivaattorin päivät ovat olleet työntäyteisiä ja kuluvat välillä liiankin nopeaan.

Edellisten kuulumisien jälkeen järjestettiin elinkeinokalataloutta edistävä markkinavuoropuhelutilaisuus Vihiluodon Kalan tiloissa Limingassa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen, Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderin, Perämeren rannikon Kalaleaderin ja Lapin Kalaleaderin kanssa. Tapahtumassa myötävaikutettiin kotimaisen kalan edistämisohjelman toimeenpanoon keskittymällä erityisesti kotimaisen lähikalan käytön lisäämiseen julkisten ruokahankintojen kautta. Tilaisuudessa saatiin kartoitettua mahdollisuuksia lisätä kotimaisen lähikalan käyttöä julkisten hankintojen kautta Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan sekä Lapin alueella. Tilaisuudessa kuultiin hyviä esimerkkejä kalastajien yhteistyöstä Lokan osuuskunnasta ja Kemijärven yhteistyöstä ilman virallista yhteenliittymää. Molemmista oli hyviä kokemuksia ja uusia kalastajia on saatu mm. rekrytointihankkeiden avulla. Uudet kalastajat on otettu hyvin vastaan. Voisiko tämä toimia jossain muodossa myös meidän alueellamme?

Julkisten ruokahankintojen toimijat kertoivat omia kokemuksiaan ja reunaehtoja ruokahankintoihin. Monia kysymyksiä heräsi ja mielenkiintoisimpia asioita oli dynaaminen hankintajärjestelmä, joka on avoin ja mahdollistaa myös pientoimittajien mukana olon. Tilaisuus kokosi paikanpäälle ja etänä hyvin osallistujia. Tilaisuus oli onnistunut ja esitykset olivat mielenkiintoisia. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle ja jatkaa eteenpäin.

Aktivaattori sai kutsun Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liiton vuosikokoukseen. Kokouksen alkuun oli esitelmiä, joissa käsiteltiin Ruotsin ja Suomen puolella olevia yhteisiä asioita sekä ongelmia. Huolenaiheina oli kalastajien ikääntyminen sekä haittaeläimet muutama mainitakseni. Samalla selvisi, että joissakin asioissa olemme Ruotsia edellä ja joissakin takamatkalla. Voimme ottaa toisiltamme oppia ja yhteistyötä kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan. Mukana olleiden kanssa keskustellessa nousi esille kehittämisajatuksia ja toivottavasti näistä saadaan uusia hankkeita.

Kalaleaderien aktivaattorit kokoontuivat valtakunnallisten Leader-ajankohtaispäivien yhteydessä Savonlinnaan. Päivien aikana oli paljon verkostoitumista ja keskusteluja tärkeiden teemojen ympärillä. Aiheina olivat Kansallisen kalatalousverkoston aloituksen askelmerkit, josta tiedotetaan myöhemmin sekä muun muassa yhteiset hankkeet. Myös teemallisia tapahtumia hahmoteltiin. Pääsimme myös maistelemaan paikallisia muikkuja sekä tutustumaan Olavinlinnaan.

Uusia hankkeita on tulossa lähiaikoina ja muita hankeaihioita on, mutta uusia kehityshankkeita sekä ideoita kaivataan. Idea voi olla pieni, muuta sitäkin tärkeämpi. Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun tarvitset apua tai muuten haluat keskustella alueesi asioista. Mikäli sinulla on hyviä ajatuksia paikalliseen kalatalouden kehittämiseen tai kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä.

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505