KalaLeader kuulumiset 1/2025

Joulu on vietetty ja vuosikin on vaihtunut. Tuntuu, että vuosi meni nopeasti.

Tervehdys!

Edellinen vuosi on mennyt lennokkaasti ja on aika katsoa hieman taaksepäin. Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Kalaleader-jaosto kokoontui neljä kertaa vuoden aikana. Jaosto sai myös uusia jäseniä. Kokouksissa käsiteltiin ajankohtaisien asioiden lisäksi useita hankkeita. Vuoden aikana puollon sai seitsemän hanketta, joista kehittämishankkeita oli viisi ja yleishyödyllisiä investointeja kaksi. Nämä hankkeet ovat saaneet puollettua hankerahoitusta yhteensä 233 573€ ja vuonna 2024 paikalliseen kehittämiseen on suunnattu yhteensä 263 382€. Menossa olevalla EMKVR-kaudella puollon on saanut yhteensä yhdeksän hanketta. Näistä hankkeista kaksi on päättynyt, neljä on käynnissä ja loput käynnistymässä. Tällä hetkellä Perämeren rannikon Kalaleaderille annetusta hankekehyksestä puolet on sidottu eli vielä on mahdollisuus saada rahoitusta hyville kalataloutta kehittäville hankkeille.

Vuoden 2024 aikana hankkeista Team Kalan Vaellussiika jatkohanke 2 päättyi ja siitä pidettiin lopputilaisuus. Hankkeessa kehitettiin Iijoella vaellussiian emokalapyyntiä sekä pyrittiin vähentämään hyljehaittoja. Myös Pattijoen Kalastajainseuran 80-vuotis historiikki -hanke päättyi. Kalastajainseura toivoo, että historiikki kiinnostaisi myös nuoria uusia kalastajia jatkamaan yhdistystä myös tulevaisuudessa ja saamaan lisää jäseniä.

Menossa olevista hankkeista Lähikalaa lautaselle – hanke on edennyt hyvin. Vuoden alussa järjestettiin ensimmäinen tapahtuma Oulussa. Kala-alan toimijat kokoontuivat keskustelemaan, kuinka lähikalan ruokakäyttöä voitaisiin lisätä Perämeren rannikon kalatalousalueella. Keskusteluissa korostui erityisesti yhteistyön merkitys: kalastajia tarvitaan raaka-aineen hankintaan, jalostajilla on tärkeä rooli ammattikeittiöihin sopivan tuotteen jatkojalostamisessa ja ammattikeittiöillä taas on vaatimuksia, jotka tulisi huomioida kalatuotteen tuotekehityksessä.

Hankkeessa on edistetty tarvetta Perämeren pikkusiian nimisuojaamiseksi, joka on tullut toimijoilta. Perämeren pikkusiialle on lähdetty hakemaan EU:n nimisuojaa ja hakijana on Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto. Hankeen aikana on tehty myös kaksi videota edistämään Perämeren rannikon kalataloutta: Lyhyempi markkinointivideo, jonka tavoitteena on tuoda kuluttajille esiin paikallista lähikalan tuotantoa, Perämeren kalastajia ja kalalajeja sekä lähikalan ostopaikkoja ja pidempi tiedotusvideo, jonka tavoitteena on kertoa kalan oikeaoppisesta käsittelystä ja tuotannon eri vaiheista laadukkaan kalaraaka-aineen varmistamiseksi.  Videot on suunniteltu yhteistyössä Lähikalaa lautaselle -hankkeen, kalastajien ja Perämeren rannikon Kalaleaderin kanssa. Videoiden tekoon käytettiin Hätälän Kalastajalle Kiitos -kampanjasta kerättyä rahaa, joka on jaettu Suomen Kalaleadereille edistämään kaupallista kalastusta. Videot ovat pyörineet myös elokuvateatteri Starissa.

Alueen toimijoille on tehty markkinakartoituskysely. Lähikalan käytön lisäämisen haasteina ovat: hinta, kalastuksen sesonkiluontoisuus, suurten ammattikeittiöiden toimintaan soveltuvien lähikalajalosteiden puute, kuluttajatottumukset ja –asenteet, pakastettua kalaa ei mielletä tuoreeksi, ihmiset syövät sitä, mikä heille on tuttua ja lapset oppivat esimerkin kautta. Tämän perusteella järjestetään Lähikalaa lautaselle -tuotekehitystyöpaja Torniossa 21.1.2025. Työpajassa keskustellaan lähikalatuotteiden käytöstä ammattikeittiöissä, niiden saatavuudesta sekä tuotekehitystarpeista. Yrityksillä on mahdollisuus esitellä omia tuotteitaan. Tuotteiden soveltuvuutta reseptiikkaan testataan valmistamalla maistiaisia yhdessä osallistujien kesken. Tapahtuma on suunnattu ensisijaisesti elintarvikejalostajille, ravintoloiden ja ammattikeittiöiden edustajille sekä kalastajille. Tarkoitus on myös järjestää opintomatka alueen toimijoille sekä kouluvierailuita.

Oma hankkeemme eli koulutus- ja opintomatkahanke käynnistyi. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa alueelta nousevia tarpeita kuten koulutuksia ja opintomatkoja. Koulutusten avulla parannetaan kalatalousyrittäjien mahdollisuuksia parantaa kannattavuutta. Opintomatkojen avulla alueen kalatalousyrittäjät näkevät ja saavat uutta tietoa sekä käytäntöjä muualta. Samalla luodaan uusia kontakteja ja verkostoidutaan. Hankkeessa on järjestetty kolme opintomatkaa.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus järjesti kaupallisten kalastajien tiedotus- ja koulutusristeilyn Saaristomeren ja Selkämeren Lännen Kalaleaderien alueen kalastajille. Perämeren rannikon kalastajat pääsivät myös mukaan. Tilaisuudessa kuultiin kalataloushallinnon ajankohtaisia asioita, ELY-keskus kertoi kalastuslaista sekä punnituksista ja niiden valvonnasta. Kansallinen Kalatalousverkosto kertoi alkavasta toiminnasta ja Luke esitteli Kalastuksen kehittäminen (Kake) -hankkeen sekä hyljekarkotintutkimuksien tuloksia. Kuulimme myös Kalaleadereiden rahoittamista hankkeista sekä kahden nuoren kalastajan näkemyksiä alan haasteista ja niistä selviytymisestä. Lopuksi oli paneelikeskustelu silakasta ja vajaasti hyödynnetyistä kalalajeista. Risteily oli onnistunut ja kalastajat pääsivät verkostoitumaan.

Toinen opintomatka suuntautui Viroon. Sisä-Suomen, Itä-Suomen ja Perämeren rannikon Kalaleader-ryhmien järjestämä matkan aikana tutustuimme useisiin kalatalouden kohteisiin ja verkostoiduimme alan ammattilaisten kanssa. Tutustuimme useisiin yrityksiin ja Viron kalatalouteen sekä paikallisiin kalastajiin. Matka tarjosi loistavia mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja luoda uusia yhteistyökuvioita eri toimijoiden välillä.

Kolmas opintomatka oli Norjaan Trondheimin kalastusmessuille ja tutustuimme lisäksi lähialueen kalatalouteen Ålesundissa. Matkan järjesti Länsi-Suomen Kalatalouskeskus. Kalastajien matkakustannuksia tukivat Saaristomeren, Lännen ja Perämeren rannikon Kalaleaderit kukin oman alueensa osallistujille. Reissun pääkohteena oli Trondheimin kalastusmessut – Nor-Fishing. Nor-Fishing kalastusmessut keräsivät joko vierailijoina tai näytteilleasettajana yli 50 maata. Vierailijoita oli tuhansia ja näytteilleasettajia satoja. Messualue oli suuri ja kaikkea ei ehtinyt kahden päivän aikana nähdä kunnolla. Osallistujat pitivät matkaa onnistuneena. Erilaista nähtävää oli kaikille ja kaikki saivat varmasti jotakin kotiin viemistä. Seuraavaksi hankkeessa järjestetään kaupallisten kalastajien tiedotus- ja koulutusristeily helmikuussa ja koulutusta myöhemmin.

Muista hankkeista Rieska Leaderin Esiselvitys kansainvälistä kalahankkeesta Perämerelle on menossa. Hankkeessa järjestettiin matka Latviaan paikallisen Leader-ryhmän luokse yhdessä Perämeren rannikkoalueen kalastajien ja kala-asiantuntijoiden kanssa. Matkan teemana oli kalastus, kalanjalostus ja yhteistyömahdollisuudet. Matkalla selvitettiin yhteistyömahdollisuuksia Latvian ja Perämeren rannikon välillä. Tarkoituksena on saada Kalaleaderiin ensimmäinen kansainvälinen hanke. Siikajoen kunnan yleishyödyllinen investointihanke jäähilekone Siikajoen Tauvon satamaan on saanut ELY-keskuksen päätöksen. Hankkeessa hankitaan uusi jäähilekone Tauvon satamaan. Muista käynnistyvistä hankkeista tiedotamme lisää myöhemmin.

Hankkeet löydät myös kotisivuiltamme https://oulunseudunleader.fi/kalatalous/kalaleader-hankkeet-2023-2027/

Ryhmäkuva Trondheimin messukeskuksen edessä.

Kansallinen kalatalousverkoston toiminta pääsi kunnolla käyntiin. Kansallinen kalatalousverkosto pyrkii viestintää ja tiedonkulkua tehostamalla helpottamaan alan toimijoiden verkostoitumista. Laajeneva yhteistyö ja uudet kumppanuudet vauhdittavat kalatalousalan kehittymistä. Tammikuussa 2024 järjestettiin historian ensimmäiset Kansallinen kalatalousverkoston verkostopäivät. Kuulimme mielenkiintoisia esityksiä mm. kalatalouskoulutuksen tulevaisuudesta ja innovaatio-ohjelmien verkostotoiminnasta. Aiheisiin paneuduttiin vielä paremmin työpajoissa. Hyvää keskustelua ja ratkaisuehdotuksia heräsi työpajoissa, jonka pohjalta kalatalousverkoston teemaryhmien työskentelyyn päästään todenteolla käsiksi.

Kalatalousverkosto pitää myös säännöllisiä Kalaparlamentteja, jotka käsittelevät ajankohtaisia asioita kalataloudesta. Kalaparlamentin tarkoituksena on koota kala-alan toimijat yhteen kuulemaan mielenkiintoisista alan asioista ja uutisista. Samalla toimijat pääsevät kertomaan kokemuksistaan ja pääsevät verkostoitumaan toisten kanssa. Lisäksi on perustettu Kalatalousverkosto.fi verkostoportaali.

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesi­viljely­rahastosta avautui keväällä 2024 valtakunnallinen kalasatama- ja purkupaikkahaku. Määräaikaisessa haussa oli jaossa 1,5 milj. euroa. ELY-keskus antoi rahoituspäätöksen kolmelle hankkeelle Perämeren rannikon alueella: Kokkolan Kalastajainseura: Trullevin kalasataman jäähilekone, Kalajoen Etelänkylän Jako- ja Kalastuskunta: Äijän sataman jääkone ja Lumijoen kunta: Varjakan sataman nosturi. Perämeren rannikon kaupalliselle kalastukselle näillä hankkeilla on paikallisesti tärkeä merkitys.

Lyhyesti muutamista tapahtumista joissa Kalaleader on ollut järjestämässä tai mukana. Iissä järjestettiin infotilaisuus kaupallisen kalastuksen ajankohtaisista asioista keväällä. Tilaisuus oli tarkoitettu alueemme kaupallisille kalastajille. Tilaisuudessa heräsi keskustelua ja kysymyksiä erityisesti valvontaan, punnituksiin ja kiintiöihin liittyvät asiat sekä niiden tulevaisuuden muutokset. Varsinais-Suomen ELY-keskus kalastuksenvalvontatiimi vastasi askarruttaviin kysymyksiin.

Merituulivoima ja vaelluskalat seminaari ja Merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaation Merialuesuunnittelu ja vaelluskalat –työpaja järjestettiin Kemissä. Tilaisuudessa kuultiin miten vaelluskalat ja merituulivoima yhdessä voivat olla ongelmallisia. Tietoa vaikutuksista tai reiteistä ei ole tarpeeksi ja tarvittaisiin tutkimusta. Pudasjärvellä järjestettiin loppuvuodesta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kalatalousaluepäivät, joissa keskityttiin kalatalouden ja vesienhoidon teemoihin. Perämeren rannikon Kalaleader oli mukana puhumassa paikallisesta kehittämisestä (Kalaleader ja Maaseutuleader) sekä sen rahoitusmahdollisuuksista kalatalousalueille ja osakaskunnille.

Perämeren rannikon Kalaleader pyrkii olemaan mukana ja vaikuttamaan paikallisesti tärkeisiin asioihin. Lisäksi välitetään tietoa alueen toimijoille ja toimijoiden viestiä edelleen maanlaajuisesti. Tarkoituksena on kiertää alueen kunnat ja kertoa Kalaleaderista, Kalaleader-hankkeista sekä keskustella toimijoiden näkemyksistä kaupallisen kalastuksesta ja satamista sekä niiden kehittämisestä.

Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun tarvitset apua tai muuten haluat keskustella alueesi asioista. Mikäli sinulla on hyviä ajatuksia paikalliseen kalatalouden kehittämiseen ja kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä.

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505