KalaLeader kuulumiset 9/2024

Syksy alkaa pikkuhiljaa saapumaan, mutta edellisten kuulumisien jälkeen on monta asiaa ehtinyt tapahtumaan.

Ryhmäkuva Virossa Dirhamin kalasatamassa.

Tervehdys!

Edellisten kuulumisten jälkeen Kalaleader järjesti yhdessä ELY-keskuksen kanssa info-tilaisuuden keväällä Iissä. Tilaisuudessa kerrottiin ajankohtaista tietoa valvonnasta, kiintiöistä, punnituksista ja satamista. Lisäksi oli tietoa EMKVR-rahaston ajankohtaisista asioista sekä paikallisesta kehittämisestä. Paikalla oli mukavasti 50 henkilöä. Tilaisuudessa herätti keskustelua ja kysymyksiä erityisesti valvontaan, punnituksiin ja kiintiöihin liittyvät asiat sekä niihin liittyvät tulevaisuuden muutokset. Varsinais-Suomen ELY-keskus kalastuksenvalvontatiimi vastasi askarruttaviin kysymyksiin. Tiukentuneiden sääntöjen vuoksi varsinkin sekasaaliisiin liittyvä punnitus, ilmoitus ja sen valvonta voi aiheuttaa syksyllä kalastajille haasteita, mutta toivottavasti ne menevät ilman ongelmia.

 

Kevään viimeisessä Perämeren rannikon Kalaleaderin jaoston kokouksessa valittiin jaostoon kolme uutta varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä. Lisäksi puheenjohtaja vaihtui. Jaoston jäsenet löydät sivuiltamme: https://oulunseudunleader.fi/kalatalous/kalaleaderjaosto/

Lisäksi rahoituspäätöksen sai Oulun Seudun Leaderin Koulutus- ja opintomatkahanke. Hanke sijoittuu Perämeren rannikon Kalaleaderin alueelle. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa alueelta nousevia tarpeita kuten koulutuksia ja opintomatkoja. Koulutusten avulla parannetaan kalatalousyrittäjien mahdollisuuksia parantaa kannattavuutta. Opintomatkojen avulla alueen kalatalousyrittäjät näkevät ja saavat uutta tietoa sekä käytäntöjä muualta. Samalla luodaan uusia kontakteja ja verkostoidutaan.

 

Perämeren alueelle on valmistunut kaksi lähikalaa edistävää videota.

Lyhyempi markkinointivideo, jonka tavoitteena on tuoda kuluttajille esiin paikallista lähikalan tuotantoa, Perämeren kalastajia ja kalalajeja sekä lähikalan ostopaikkoja.

Pidempi tiedotusvideo, jonka tavoitteena on kertoa kalan oikeaoppisesta käsittelystä ja tuotannon eri vaiheista laadukkaan kalaraaka-aineen varmistamiseksi.

Videot on suunniteltu yhteistyössä rahoittamamme Lähikalaa lautaselle -hankkeen, kalastajien ja Perämeren rannikon Kalaleaderin kanssa. Videoiden tekoon käytetään Hätälän Kalastajalle Kiitos -kampanjasta kerättyä rahaa, joka on jaettu Suomen Kalaleadereille edistämään kaupallista kalastusta. Videot ovat nähtävissä mm. Perämeren rannikon Kalaleaderin Facebook-sivulla ja Kalaleaderin nettisivuilta. Käykäähän katsomassa!

 

Koulutus- ja opintomatkahankkeen tukema opintomatka suuntautui 26-28.6.2024 Viroon. Matka järjestettiin yhdessä Sisä-Suomen, Itä-Suomen ja Perämeren rannikon Kalaleader-ryhmien opintomatkahankkeiden kanssa. Näin matka saatiin järjestettyä mahdollisimman kustannustehokkaasti sekä osallistujat pääsivät verkostoitumaan ja jakamaan kokemuksiaan eri puolilta Suomea mukaan lähteneiden kalastajien kanssa. Pääpaino järjestelyissä oli Sisä-Suomen Kalaleaderilla. Kolmen päivän aikana tutustuimme useisiin kalatalouden kohteisiin ja verkostoiduimme alan ammattilaisten kanssa. Toimijoita kiinnostivat etukäteen erityisesti koneet ja laitteet, toimintamallit, mahdolliset yhteistyökuviot sekä verkostoituminen muiden toimijoiden kanssa. Matkalle lähti mukaan yhteensä 22 osallistujaa. Viron kalatalousasiantuntija Erko Veltson auttoi suunnittelemaan opintomatkan kokonaisuutta ja auttoi vierailukohteiden järjestelyissä. Erko toimii kalatalouden asiantuntijana ja osallistuu erilaisiin kalatalouteen liittyviin projekteihin ja hankkeisiin.

Dirhamin kalasatamassa tutustuimme paikalliseen kalanjalostukseen. Dirhami on pieni paikkakunta Viron luoteisosassa. Yhtiö jalostaa norjalaista lohta ja paikallisia kaloja. Satama on kalatalouden keskittymä, alueella myös majoitusta ja muita satamapalveluita. Talvisaikaan satama aktiivisessa käytössä, talvella 25 % Viron kilohaili- ja silakkasaaliista tulee Dirhamin sataman kautta. Satama toimii hyvänä alueella merikalojen vastaanotolle, koska alueen merialue pysyy sulana. Kesällä alueella vähemmän toimintaa.

Seuraavaksi siirryimme Pärnuun, jossa tutustuimme useampaan yritykseen. Estofish on yksi Viron merkittävimmistä kalayrityksistä. Omistajina neljä trooliyritystä ja Pärnun rannikkokalastajat. Työllistää 12 kokoaikaista työntekijää laitoksella, 8 kuljettajaa sekä myynti- ja konttorihenkilöstöä. Käsiteltävät kalat ovat silakka, kuore sekä kilohaili. Pääosin kalat pakastetaan kokonaisena, perattuna tai fileoituna. Laitoksessa suuri tunneli-/hissipakastin (-35°C), joka toimii automaattisesti. Tuotteet pakastetaan muovilaatikoissa 13 kilon blokkeihin ja säilötään pakastevarastoon, johon voidaan varastoida 3200 tonnia pakastettua kalaa.Llaitos pystyy pakastamaan jopa 200 tonnia kalaa vuorokaudessa. Omistaa suuren osan silakan ja kilohailin pyyntioikeuksista (40 %). Kalat myydään kalatukuille. 99 % peratusta kalasta menee vientiin, silakkafileet enemmän kotimaan markkinoille. Tärkeitä vientimaita USA, Kiina, Ukraina ja EU-maat.

Petbit valmistaa lemmikkiruokaa kalasta.  yritykseen. Yritys työllistää 12 henkilöä ympäri vuoden. Valmistaa kuivattuja kalatuotteita sekä lemmikkien kalakeksejä lemmikeille. Kuivatut kalatuotteet kuitenkin selvästi isoin osa tuotosta. Kysyntää kuivatulle kalalla on paljon. Käyttää mm. silakkaa, kilohailia, kuoretta, lahnaa ja ahventa raaka-aineena. Myy tuotteita mm Kanadaan, USA:han, Tanskaan, Saksaan ja muihin Euroopan maihin. Kiinnostunut ostamaan kalaa myös Suomesta. Toimitettava raaka-aine tulee toimittaa pakastettuna, 10 kilon blokissa.

JAPS on yksi Viron johtavia kalayrityksiä. Kalankäsittelylaitos, joka käsittelee suuria määriä ahvenia ja kuhia. Työllistää noin 120 henkilöä ja jalostuksessa töissä noin 80 työntekijää. Yrityksellä omia kaupallisia kalastajia, jalostustoimintaa sekä myyntitoimintaa eli käsittää koko arvoketjun. Kalastustoimintaa mm. Peipsijärvellä. Jalostaa pääasiassa makean veden kaloja (kuha, ahven, hauki…), mutta myös silakkaa ja kuoretta. Fileointi tapahtuu käsityönä. Pienin käsiteltävä kalakoko n. 50 grammaa. Käsitellyt kalat pakastetaan ja käytössä kaksi irtopakastuslinjastoa. Irtopakastuksen jälkeen fileet glaseerataan. Pakastekalaa voidaan varastoida 1 000 000 kiloa. 90 % tuotteista menee vientiin (Tanska, Saksa, USA). On kiinnostunut ostamaan kalaa myös Suomesta, etenkin talviaikaan raaka-ainetta tarvitaan enemmän.

Lisäksi tutustuimme paikallisiin kalastajiin. Eläköitynyt ammattikalastaja Mati Lasn kertoi omasta urastaan ja paikallisten kalastajien työstä. Lisäksi vierailimme paikallisten kalastajien yhteisössä. Neuvostoliiton aikana kaikki kalastustoiminta yhdistettiin ja muodostettiin kalastuskolhoosi, mukana yhteensä noin 200 pärnulaista kalastajaa. Aluksi kalastus oli vain pienimuotoista rantakalastusta, saaliina kuha, ahven ja muut kalat. Keväällä myös silakan pyyntiä. 1970-luvulla tulivat käyttöön myös troolialukset. 80-luvulla kalastus siirtyi valtamerille, joissa pyydettiin pääosin silliä. Pärnussa toimi aikoinaan iso kalatehdas, joka osti kalastajien kalat, valmisti mm. kalarehua. Tällä hetkellä Pärnussa 23 kalastajaa.

Paikallinen kalastaja Jaan Anderson kertoi opintomatkalaisille omasta kalastustoiminnastaan Pärnujoen rannan maisemissa. Kalastustoiminnan lisäksi Jaan toimii kalastusoppaana sekä vuokraa kalastuskalustoa. Kalastus ei ole tarpeeksi kannattavaa, joten on keksittävä täydentäviä toimintamalleja, kuten opastustoimintaa. Pääasialliset saaliskalat kuha, ahven ja hauki, erityisesti matkailukalastuspuolella.

Paluumatkalla pysähdyimme vielä Tallinnasta etelään Keilajoen varressa sijaitseva kalankasvatus-/kalastuspaikka. Yritys aloittanut toiminnan 25 vuotta sitten, joen varteen rakennettu kalankasvatuslammikoita. Perheyritys, jossa töissä 3 henkilöä. Asiakkaat voivat pyytää itse lammesta kirjolohia tai sampia, saaliin voi ottaa mukaan tai savustaa paikan päällä syötäväksi.

Matka tarjosi loistavia mahdollisuuksia jakaa kokemuksia ja luoda uusia yhteistyökuvioita eri toimijoiden välillä. Vierailukohteet ja yhteiset keskustelut herättivät paljon mielenkiintoa ja tuntuivat kiinnostavan matkassa mukana olleita. Toimijoiden keskinäisen verkostoitumisen lisäksi, useampi matkaaja jutteli vierailukohteissa mahdollisesta yhteistyöstä virolaisten toimijoiden kanssa. Pakastus oli yksi yhdistävä teema mistä voisi ottaa opiksi.

Ryhmäkuva Trondheimin messukeskuksen edessä.

Porin Reposaaressa järjestettiin valtakunnalliset ammattikalastusmessut 5.-6.7.2024. Koulutus- opintomatkahankkeen tarkoituksena oli järjestää matka messuille, mutta vähäisen osallistujamäärän vuoksi matka peruuntui. Muutamia alueemme kalastajia kuitenkin meni paikalle omalla kustannuksella. Kaksipäiväisillä kalastusmessuilla esiteltiin uusinta ammattikalastukseen liittyvää tekniikkaa ja käytännössä toimivia työtapoja kaikille ammattikalastajille. Viimeaikaisen kehitystyön tulokset ja laitteet olivat messuilla tutustuttavana sekä kehittäjien, että käyttäjien esitteleminä. Lisäksi tapahtumassa pidettävässä seminaarissa käsiteltiin aiheeseen liittyviä ajankohtaisia teemoja. Seminaarin teemoina olivat rysä- ja katiskakalastus. Seminaari striimattiin myös verkossa.

 

Koulutus- ja opintomatkahankkeen tukema opintomatka suuntautui 19-23.8.2024 Norjaan. Matkasimme Trondheimin kalastusmessuille ja tutustuimme lisäksi lähialueen kalatalouteen Ålesundissa. Matkan järjesti Länsi-Suomen Kalatalouskeskus. Kalastajien matkakustannuksia tukivat Saaristomeren, Lännen ja Perämeren rannikon Kalaleaderit kukin oman alueensa osallistujille. Reissun pääkohteena oli Trondheimin kalastusmessut – Nor-Fishing https://nor-fishing.no/en/. Matkalle lähti 30 kalatalouden parissa työskentelevää, joista 14 oli Perämereltä.

Norja kuuluu maailman tärkeimpiin kalastusalueisiin pitkän rantaviivansa ja matalan meren takia. Silli on yleisin ja tärkein laji. Myös makrillia pyydetään paljon. Rannikkovesien tärkeimmät saaliskalat ovat turska, seiti ja punasimppu. Kalanviljelyä on harjoitettu 40 vuoden ajan ja Norja on tässä johtavia maita. Kalastus ja kalankasvatus ovat olleet pitkään Norjan tärkeimpiä elinkeinoja.

Nor-Fishing kalastusmessut keräsivät joko vierailijoina tai näytteilleasettajana yli 50 maata. Vierailijoita oli tuhansia ja näytteilleasettajia satoja. Messualue oli suuri ja kaikkea ei ehtinyt kahden päivän aikana nähdä kunnolla. Kalastusteollisuus on maailmanlaajuinen toimiala, messuilla varmasti tehty useita sopimuksia ja esitelty uusinta teknologiaa. Messuilla oli kaikille monenlaista katsottavaa ja myös ruokatarjoilut olivat kohdallaan. Messuilla esillä olivat niin veneen rakentajat, moottorit, kalankäsittelylaitteistot, pyydysten teko ja laitteet, että uusi teknologia kaiuista, kameraan sekä drooneihinkin vain muutamia mainitakseni. Uusia kontakteja ja valmistajia löytyi.

Messujen jälkeen jatkoimme Ålesundiin. Ålesund on valittu yhdeksi Norjan kauneimmista kaupungeista. Matkalla Trondheimista näimme useita kalakasvatusaltaita vuonoissa. Vuonot ovat kapeita, mutta todella syviä. Maisemat olivat todella kauniita. Perillä Ålesundin satama-altaissa oli monia pienenempiä ja isompiakin aluksia, verkkoaluksista troolialuksiin, jotka odottivat oikeita keliä lähteäkseen kalastamaan.

Tutustuimme Ålesundin kalastusmuseoon, jossa konkretisoitui Norjan ammattikalastuksen nykypäivä ja historia. Tämän jälkeen Janita Arhaug Norjan kalastajaliitosta esitteli meille Norjan kalataloutta. Norjan Kalastajaliitto kattaa kalastajat sekä kalastusveneen omistajat. Norjassa painitaan myös samojen ongelmien kanssa merituulivoimaan liittyvissä kysymyksissä kuin meilläkin. Lopuksi tutustuimme meriakvaarioon. Atlantic Sea-Park on Pohjois-Euroopan suurin suolaisen veden akvaario, jossa selvisi millaista elämä on veden alla. Akvaariossa oli mm. erilasia kaloja ja äyriäisiä sekä hylkeitä. Osallistujat pitivät matkaa onnistuneena. Erilaista nähtävää oli kaikille ja kaikki saivat varmasti jotakin kotiin viemistä. Koulutus- ja opintomatkahanke jatkuu ja tulossa on myöhemmin lisää toimenpiteitä.

 

Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun tarvitset apua tai muuten haluat keskustella askarruttavista asioista. Mikäli sinulla on mielessä hanke tai hyviä ajatuksia paikalliseen kalatalouden kehittämiseen, ota rohkeasti yhteyttä. Viedään asioita eteenpäin.

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505