Kalaleaderin kuulumiset 8/22
Tervehdys!
Kesä alkaa olla takanapäin ja pikkuhiljaa alkaa kelikin viilenemään. Nopeasti aika menee. Kesäkuussa pääsin tutustumaan muihin kollegoihin aktivaattoreiden tapaamisessa Ahvenanmaalla. Samalla pääsimme tutustumaan Ahvenanmaan toimintaa ja saimme tietoa kunkin alueen hankkeista ja hankeideoista. Hedelmällisiä keskusteluja oli paljon ja uusia ajatuksia heräsi.
Heinäkuun aikana ehdin tavata useita ihmisiä ja sain tutustua alueeseen sekä kalasatamiin tapahtumien kautta. Elokuussa järjestettiin perinteinen ja järjestyksessään jo 19 kaupallisten kalastajien tiedotus- ja koulutusristeily. Perämeren rannikolta osallistui pieni joukko kalastajia mukaan. Seminaaripäivän aikana käsiteltiin monipuolisesti kalatalouden ajankohtaisia kysymyksiä ja välitettiin uutta tietoa alalla jo työskenteleville, sekä myös alalle aikoville.
Risteilyllä kuultiin ajankohtaisia asioita Maa- ja metsätalousministeriöstä ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta tulevasta EMKVR kaudesta. Länsi-Suomen Kalatalouskeskus esitteli kaupalliseen kalastukseen liittyviä hanke-esimerkkejä kuten säädösviidakon käsikirja, drone ammattikalastuksen ja vesiviljelyn apuna sekä merikuoretta kurenuotalla. Saaristomeren Kalaleader ja Lännen Kalaleader esittelivät tulevaa kautta ja omat kalaleader-strategiat. Hyviä hanke-esimerkkejä siitä millaisia hankkeita toisilla alueilla on tehty.
Luonnonvarakeskus esitteli useamman hankkeen. Ensimmäisenä oli TUKALA-hanke, jossa kehitetään ratkaisuja ja tekniikoita kalastuksen kehittämiseksi. Mielenkiintoista oli kuulla uusien hyljekarkoittimien kehityksestä ja testaamisesta yhdessä kalastajien kanssa sekä laseriin perustuvasta kalalaskurista. Luken hyljekarkoitinprojekti testaa hyljekarkoittimia meidänkin alueellamme Iijoen alkupäässä tänä syksynä. Tässä uutta on se, että karkoittimet asennetaan pohjaan virtavedessä estäen hylkeiden nousun jokeen.
Kuulimme tuoreimpia tietoja silakkakannoista. Sen mukaan silakat ovat laihtuneet useilla alueilla ja silakkakiintiöt laskevat ensi vuodelle. Viimeiseksi kuulimme hankkeesta, jossa selvitetään merimetson aiheuttamia vahinkoja pyydyksissä ja vesiviljelylaitoksissa. Siinä kalastajien suostumuksella mm. kuvataan pyydyksiä jatkuvasti vahinkojen todentamiseksi. Lopuksi Apetit Kala kertoi kotimaisten kalatuotteiden näkymiä. He ovat kehittäneet suomalaisista raaka-aineista useita uusia tuotteita ja aikovat panostaa jatkossakin lähikalaan liittyviin tuotteisiin.
Mikäli sinulla on hyviä ideoita paikalliseen kalatalouden kehittämiseen tai kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä
Mikko Tenhunen
Kalatalousaktivaattori
mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi
Puh. +358 40 759 7505