Laitasaaren kyläyhdistyksen Leader-rahoituksella hankkimasta kotalaavusta hyötyy koko kylä vauvasta vaariin.

Muhoksella sijaitsevalta Laitasaaren koululta avautuu komea jokivarsinäkymä, jota voi tätä nykyä ihastella myös tilavan kotalaavun suojista. Kotalaavun koulun rantaan on hankkinut vuonna 2021 perustettu Laitasaaren kyläyhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtaja Heli Arola ja hallituksen jäsen Sanna Saukko kertovat, että idea tulistelupaikan tekemiseen saatiin Laitasaaren asukkailta.

– Kun yhdistys perustettiin, pohdimme, että mitä alkaisimme tekemään. Päätimme kysyä suoraan kyläläisiltä, että miten he toivoisivat Laitasaaren aluetta kehitettävän, kertoo Arola.

Aiheesta tehtiin asukkaille verkkokysely, johon kyläyhdistys sai runsaasti vastauksia. Suojaisa tulistelupaikka oli ylivoimaisesti toivotuin kohde, joten yhdistys päätti hankkia kotalaavun kaikkien kyläläisten iloksi. Matkassa oli ainoastaan yksi mutka:

– Kun yhdistys oltiin vasta perustettu, niin intoa oli, mutta rahaa ei, Arola nauraa.

Kotalaavun koulun rantaan on hankkinut vuonna 2021 perustettu Laitasaaren kyläyhdistys.

Laitasaaren kyläyhdistys päätti hakea kotahankkeelle Leader-tukea. Saukko kertoo, että kun he ottivat Oulun seudun Leaderiin hankkeen tiimoilta yhteyttä, he saivat apua ja tukea rahoituksen hakemiseen.

– Saimme puheluaikoja ja sähköposteihimme vastattiin nopeasti. Äärettömän ison tuen saimme Leaderilta tällaiseen meille isoon ja ennalta vieraaseen prosessiin, Saukko muistelee.

– On todella hyvä, että Leaderin kaltaisia rahoitusmuotoja on olemassa. Ne mahdollistavat pienille yhdistyksille paljon asioita, Arola kertoo.

Laavun sijoituspaikaksi valikoitui lopulta koulun vierellä oleva ranta. Kauniin maiseman lisäksi päätökseen vaikutti se, että koulun pysäköintialueelta laavulle on lyhyt matka, mikä lisää sen saavutettavuutta. Lisäksi kyläyhdistys ajatteli jo alun alkaen, että Laitasaaren koulun oppilaat ja henkilökunta voisivat nauttia mahdollisuudesta tuliustella koulupäivien ohessa.

Kun kotalaavu oli aika koota, oli aika kutsua talkoot koolle. Arola ja Saukko ovat iloisia siitä, kuinka hyvin väkeä saatiin kotalaavutalkoisiin mukaan. Kaikkiaan talkoolaisia oli talkoopäivien aikana mukana parisenkymmentä.

– Oli ihanaa, että ihmiset toivat myös lapsia mukaan talkoopäiviä seuraamaan – ehkä heihin tarttuu ajatus siitä, että yhteistyöllä voi saada mahtavia asioita aikaan, Arola pohtii.

– Saimme puheluaikoja ja sähköposteihimme vastattiin nopeasti. Äärettömän ison tuen saimme Leaderilta tällaiseen meille isoon ja ennalta vieraaseen prosessiin, Saukko muistelee.

Laavun sijoituspaikaksi valikoitui lopulta koulun vierellä oleva ranta.

Kotalaavun virallisia avajaisia päästiin viettämään lokakuussa 2022. Sen jälkeen kotalaavu on ollut Arolan ja Saukon tietojen mukaan kovalla käytöllä jatkuvasti. Tulistelemassa on käynyt seudun asukkaita, koululuokkia, päiväkotiryhmiä sekä vanhainkodin asukkaita. Kotalaavulla on vietetty myös talviriehoja ja koulun juhlia.

– Tästä tuli juuri sellainen kuin ajattelimme. Kaikki palaute, mitä olemme saaneet, on ollut positiivista, ja etenkin päiväkoti ja koulu ovat kehuneet kotalaavua kovasti, Saukko kertoo.

Laitasaaren Mombasa -hankkeen kokonaisrahoitus oli 12 019,77 euroa, josta julkisen tuen osuus (50 %) 6 009,88 euroa.

 

Teksti ja kuvat: Terhi Ojala


Onko sinulla hankeidea? Ole yhteydessä toimistoomme.

Yhteystiedot