Yhä useampi nuori perustaa kesäyrityksen

Nuoriso Leader on tukenut kevään ja kesän aikana 33 nuorta yrittäjää. Tuen avulla on luotu uusia palveluita ja tuotteita niin maaseudulle kuin kaupunkiin.

4H -yritys Viljabaka on erikoistunut gluteenittomien tuotteiden valmistukseen.

Kesäyrittäjyys kasvattaa suosiotaan

Nuoriso Leader yritystuki on ollut suosituin nuorille suunnattu tukimuotomme siitä asti, kun rahoitusta on myönnetty toiminta-alueellamme. Kuluvan kevään ja kesän aikana Nuoriso Leader yritystukea on myönnetty yhteensä 22 yritykselle, jotka työllistivät yhteensä 33 nuorta. Vuonna 2021 nuorten yritysten määrä oli koko vuonna 18 yritystukea ja 27 työllistynyttä nuorta, joten nuorten yrittäjien määrässä on tapahtunut huima kasvu viime vuoteen verrattuna. Alueellamme tehdään hyvää yhteistyötä eri yrittäjyysohjelmia tarjoavien tahojen kanssa, kuten 4H:n , NY-ohjelman sekä Talous- ja nuoret TAT järjestämän Kesäyrittäjä-kampanjan kanssa. Eri ohjelmien kautta nuoret saavat hyvät pohjatiedot yrittäjyys- työelämä ja taloustaidoista, kuten yrityksen perustamisesta, liikeidean hiomisesta ja hinnoittelusta. Ohjelmat antavat myös arvokasta taustatukea nuoren yrittäjäpolulla.

Kuluvana vuonna olemme saaneet rahoittaa hienoja ja innovatiivisia liikeideoita. Maaseudulle on syntynyt uusia nuorten tuottamia palveluja, esimerkiksiksi Muhokselle on perustettu pakopelejä tarjoava nuorten yritys. Tuen avulla on mahdollistettu myös monenlaisten arkea helpottavien yritysten käynnistäminen, jotka tarjoavat esimerkiksi pihapalveluita, laadukasta autonpesua, kotipalveluita ja konditoriatuotteita kesän juhliin.

Nuoriso Leader tuen tarkoituksena on toimia riskittömänä ponnahduslautana yrityksen perustamiseen tai olemassa olevan yrityksen kehittämiseen. Tuella voi hankkia yritykselleen sopivia koneita, laitteita sekä kalustoa. Nuoren yrittäjän ei tarvitse heti investoida suuria summia yrityksen perustamiseen, vaan nuori voi keskittyä tekemään tuotteita ja tuottamaan palveluita laadukkailla välineillä.

Tuen avulla aloittaminen nopeutui

Pudasjärveläinen Reeta Viljamaa perusti 4H-yrityksen nimeltä Viljabaka. Yritys on erikoistunut gluteenittomien leivonnaisten valmistamiseen, kuten kakkuihin, muffinsseihin ja leipiin. Leivontatöiden ohella Reeta hoitaa myös lapsia, tekee siivoustöitä ja hoitaa asiakkaiden kasvimaita. Reetan yrityksen ja yhteystiedot löydät Instagramista @viljabaka.

”Nuoriso Leader tuen avulla sain hommattua yleiskoneen, joka helpottaa leipomista huomattavasti.”

Oulussa neljä nuorta osallistuivat TAT Kesäyrittäjä-kampanjaan ja perustivat yrityksen, joka tarjoaa kustomoituja frisbeegolf markkereita asiakkailleen. Markkereilla voidaan merkitä käyttäjän omat frisbeegolfkiekot. Yritysidea lähti kaveriporukalle tärkeästä harrastuksesta ja halusta erottua muista pelaajista markkereiden avulla.  Alunperin nuoret testasivat markkereiden valmistamista puusta, mutta huomasivat sen olevan liian työlästä. Sen seurauksena syntyi idea hankkia 3D -tulostin, jonka hankintaan heille myönnettiin Nuoriso Leader tukea. Tulostimen avulla markkereiden valmistaminen on nopeampaa ja ne voidaan kustomoida asiakkaiden toiveiden mukaan, aina värivalinnasta erilaisiin yksityiskohtaisiin kuvioihin.

Oululainen Konsta Kiirikki osallistui myös TAT Kesäyrittäjä-kampanjaan ja hänen yrityksensä valmistaa käsityönä uniikkeja puusormuksia. Idea yritykseen on lähtenyt alunperin tekemisen puutteesta papan luona ja tuolloin valmistamasta puusormuksesta, josta tuli todella kaunis. Konsta haki Nuoriso Leader tuella laadukkaan porakoneen sekä muita työkaluja, kuten teräsarjan, työntömitan, joita hän tarvitsee sormuksien valmistamiseen.

Kesän jälkeen on hyvä pohtia tulevaa

Kesän jälkeen moni nuori on palannut takaisin opintojen pariin. Töiden loppuessa on hyvä pysähtyä pohtimaan: miten kaikki sujui, onko jossain kohtaa kehitettävää, missä onnistuin ja olin hyvä? Kokemuksia ja ajatuksia voi vaihtaa esimerkiksi kavereiden, vanhempien sekä oman työnantajan tai yrittäjyysvalmentajan kanssa. Rohkeasti keskustelemalla ja kysymällä saa arvokasta palautetta, jonka avulla voi kehittää omia vahvuuksiaan.

Yritystoiminnan tai työnteon ei välttämättä tarvitse päättyä opintojen alkamiseen. Yritystä voi jatkaa opintojen ohessa tai mahdollisesti seuraavana kesänä. Ajankäytön huolellisella suunnittelulla jää aikaa opiskeluun, yrityksen pyörittämiseen ja palauttavaan vapaa-aikaan. Opintojen ohella tehdyssä palkkatyössä tai yrityksen pyörittämisessä kannattaa huomioida tulorajat etukäteen, jotta välttää mahdolliset ikävät yllätykset. Tässäkin asiassa on hyvä kääntyä tutun mentorin, kaverin tai vanhemman puoleen, joka osaa neuvoa pulmatilanteissa.

Puusormuksia voi valmistaa myös ulkona kelien salliessa! Konstan yrityksen löydät Instagramista: kk.woodwork