Sanginkontu yhdistää taiteen, kulttuurin ja luonnon
Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsisstä -kulttuuri-matkailureitti tuo taiteen ja elämykset 10–20 kilometrin päähän Oulun keskustasta. Sanginsuun, Lapinkankaan ja Sanginjoen kyliin ilmestyy yhteensä 12 taiderastia, jotka kannustavat tutustumaan alueen luontoon ja kulttuuriperintöön.

Kylien kehittämistä taiteen kautta
Kun lähtee Oulujoen ja Sanginjoen metsiin, voi puiden siimeksessä törmätä muun muassa salaperäiseen istuinkiveen tai romumetallista valmistettuun koskenlaskijaan. Sanginsuun, Lapinkankaan ja Sanginjoen kyliin ilmestyy kesän 2025 aikana 12 taiderastia, jotka kannustavat tutustumaan alueen luontoon ja kulttuuriperintöön.
Maaseudun Sivistysliiton, Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -kyläyhdistyksen ja Sanginkontu ry:n toteuttama hanke tarjoa kulttuuri- ja luontoelämyksiä matalalla kynnyksellä alueen asukkaille ja matkailijoille.
Idea taiderasteihin syntyi SLS-kyläyhdistyksessä jo vuonna 2017.
– Kyläläiset halusivat kehittää omaa aluettaan taiteen keinoin. Lopulta eri vaiheiden jälkeen syntyi kulttuurimatkailuun keskittyvä kokonaisuus, kertoo hankkeessa työskentelevä Riitta Johanna Laitinen Maaseudun Sivistysliitosta.
Teokset kertovat kylistä
Idea jalostui lopulta Sanginkonnun taiderastien verkostoksi. Eri taiteilijat ympäri Suomea ja Ranskasta saapuvat Oulujoen ja Sanginjoen varteen tekemään taidetta eri muodoissa. Teokset liittyvät aina jollakin tavalla alueeseen.
– Teoksissa halutaan tuoda esille kylien vahvoja perinteitä ja identiteettiä, Laitinen kertoo.
Taiderastit on ripoteltu eri puolille aluetta – ideana on, että rastille voi suunnistaa yksi kerrallaan tai käydä etsimässä ne kaikki.
– Reitti on suunniteltu niin, että teokset näkyvät eri tavoin eri vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina esimerkiksi hiihtoreitillä tai lenkkipoluilla, projektikoordinaattorina työskentelevä Laitinen kertoo.
Kesän aikana Lapinkankaalle Pilpajärven laavulle tehdään yksi rasti, Sanginjoelle tulee kolme Loppulaan ja nuorisoseurantalolle. Sanginsuuhun taas valmistuu kahdeksan taiderastia Oulujoen rantaan sekä Kiekonlenkin varrelle.
Teoksia on laidasta laitaan: esimerkiksi Satu Suvannon Huomassa hyödynnetään puusta veistettyjä kukkia ja luovaa kirjoittamista ja Jussi Ruusulammen Koskiluotsissa on tuotu tervankuljetuksen historiaa esiin romumetallista valmistetulla veistoksella.
Taiderastit vahvistavat yhteisöä
Hanke osallistaa myös alueen asukkaita ja muita kiinnostuneita teosten valmistamiseen. Kai Ruohosen Kuvakivi-työpajassa paikalliset asukkaat kutsutaan suunnittelemaan heimomerkkiä, joka kaiverretaan Pilpajärven laavun lähistölle kiveen. Sastamalassa asuva kuvataiteilija Kai Ruohonen hyödyntää teoksissaan perinteisiä rakennuspalikoita ja puumateriaalia.
Luonto- ja eräoppaaksi kouluttautunut Ruohonen on myös yhdistänyt työssään taiteen luontoon kalliomaalaustyöpajojen kautta. Rautaoksidista ja punamullasta valmistuu maali, joka ei vahingoita ympäristöä. Sanginkonnun taiderastissa merkki kaiverretaan kiveen pysyväksi teokseksi ja vahvistetaan maalilla.
– Tavoitteena on, että kyläläiset voisivat osallistua teoksen tekemiseen. Näin taiteesta tulee yhteisön omaa, ei vain ulkopuolelta tuotettua, Ruohon kertoo.
Yhteisön vahvistaminen on myös yksi taiderastien tavoitteista.
– Sanginkonnun taiderasteissa yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat se ykkösjuttu, Ruohon kuvaa.
– Haluamme tuoda oman alueen tärkeitä asioita esille taiteen kautta ja tehdään niitä näkyväksi, lisää Laitinen.
Suunnitteluvaiheessa teokset ja niiden vaikutukset voivat tuntua yleisölle kaukaisilta.
– Kun taide muuttuu konkreettiseksi, se tuo uuden tavan sanoittaa ja tulkita myös omaa ympäristöä, kuvataiteilija Ruohonen kertoo.
Taidetta ihan kaikille
Taiderastit eivät kuitenkaan ole vain kyläläisiä varten, vaan ne on suunniteltu myös matkailijoiden iloksi. Rastit jäävät hankkeen jälkeen luontoon ja niitä voi tulla ihmettelemään kauempaakin. Kesän 2025 aikana Sanginkonnun alueella järjestetään myös ilmaisia työpajoja ja rastien avajaistapahtumia, johon kaikki ovat tervetulleita.
Taideteokset ja niiden sijainnit sekä tiedot tapahtumista löytyvät Sanginkonnun verkkosivuilta, somekanavilta sekä hankkeen aikana valmistuvalta digitaaliselta alustalta.
Riitta Johanna Laitinen kiittelee Sanginkonnun taiderastien onnistumisesta myös rahoittajia ja yhteistyössä toimineita tahoja.
– Reitin kehittämistyö käynnistyi Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämällä AKKE-rahoituksella. Myöhemmin tukea on saatu Oulun Seudun Leaderilta sekä reittirakenteiden että reitin toteutukseen, Laitinen kertoo.
Rahoitusta on saatu myös Oulu2026-säätiöltä ja Sanginkonnun teokset jäävät osaksi Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkiohjelmaa. Myös Keskitien säätiö ja Museovirasto ovat tukeneet hanketta.
Yhteisen ponnistuksen tuloksena kesän aikana syntyy ainutlaatuinen taideteosten verkosto, joka innostaa sekä luonnon että taiteen pariin.
– Me halutaan kannustaa kaikkia lähtemään liikkeelle luontoon ja kokemaan sekä luonnon että taiteen hyvinvointivaikutukset, Laitinen kannustaa ja jatkaa:
– Tervetuloa etsimään, löytämään ja kokemaan meidän taiderastit!

Tutustu Sanginkontuun!
Juttu on osa Juurevaa kulttuuria -kampanjaa.
Kulttuuri kuuluu kaikille! EU:n maaseuturahoitus tuo kulttuurin lähelle. Erityisesti Leader-ryhmien kautta on rahoitettu tuhansia hankkeita, jotka tuovat taidetta, tapahtumia ja elämyksiä kaikkialle Suomeen – myös sinne, minne muut resurssit harvoin yltävät.