KalaLeader kuulumiset 12/2022

Joulu kolkuttaa ovella ja vuosi on vaihtumassa.

Tervehdys!

Talvi on saapumassa ja jäitä on alkanut hiljalleen kertyä hiljentäen kalastuskautta. Osa on jo pikkuhiljaa siirtynyt talvikalastukseen, osa keskittyy muihin hommiin ja odottaa tulevaa kautta. Edellisessä kuulumisissa kerroin strategian taittoversiosta. Kalasta Lähellä Kestävästi taittoversio on valmistunut ja löytyy Oulun Seudun Leaderin verkkosivuilta.

Kalaleader-jaosto piti ensimmäisen kokouksen kehityshankehaun avautumisen jälkeen. Rahoituspäätöksen sai Osuuskunta Team Kalan Vaellussiika jatkohanke 2. Hankkeessa jatketaan toimivan rysämallin kehittämistä emokalapyyntiin ja muun emokalapyynnin jatkokehittämistä sekä hyljehaittojen estämistä. Vaellussiikakantoja pidetään yllä lähes yksinomaan hoitotoimenpiteillä, joiden onnistumista hylkeet ovat viime vuosina pahasti alkaneet häiritä. Hanke on haastava, mutta hankkeella on onnistuessaan laajempaa merkitystä vaellussiian hoitotyössä.

Joulukuussa pidettiin Työtehoseuran Rannikkokalastus – parhaita toimintatapoja -hankkeen päätöstyöpaja Limingassa. Tilaisuuteen osallistui kymmenkunta kalastajaa. Työpajan tulososuudessa esiteltiin 3-vuotisen hankkeen keskeisiä tuloksia ja pureuduttiin rannikkokalastuksen tulevaisuuteen. Hankkeen kalastajilla oli kokeilussa monia työtä helpottavia välineitä. Osa on valmiita kaupallisia ratkaisuja ja osa prototyyppejä, joista voi tulla kaupallinen ratkaisu. Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin rannikkokalastuksen tulevaisuudesta ja niihin liittyvistä ratkaisuista. Keskustelu oli vilkasta ja ongelmakohtia löydettiin. Osaan voitiin löytää ratkaisuja helpommin kuin toisiin. Kaupallisessa kalastuksessa on toivoa haasteista huolimatta. Kaikkiin ongelmiin ei voida vaikuttaa, mutta niihin missä voidaan olla parempia kannattaa satsata.

Tammikuussa pidetään kolme infotilaisuutta tulevasta EMVKR-kaudesta eripuolilla aluetta. Tilaisuudessa ELY-keskus kertoo tukimahdollisuuksista, kalaleader paikallisen kehittämisen mahdollisuuksista ja kuullaan kehityshankkeen tekijän mietteitä hankkeesta ja hankkeen vetämisestä. Tilaisuuksista lisätietoa heti tammikuun alussa. Olkaahan kuulolla.

Lopuksi voisin yhden toiveen pukilta pyytää. Toivottavasti hankkeiden hakijat saisivat päätöksiä mahdollisimman pian ensi vuonna. Kalastajilla olisi varmasti muitakin toiveita, mutta tämä on ainakin mahdollista toteuttaa. Toivotan kaikille Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Nähdään ensi vuonna.

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505