KalaLeader kuulumiset 10/2022

Syksy on jo pitkällä ja kalastus on jatkunut läpi syksyn.

Tervehdys!

Syksy on jo pitkällä ja kalastus on jatkunut läpi syksyn. Maivan ja siian pyyntisesonki on vielä käynnissä. Saaliit ovat olleet paikka paikoin hyviä ja esimerkiksi maivan mätiä on saatu hyvään hintaan kaupaksi. Myös loppukesän ja syksyn kalatapahtumat vetivät ihmisiä paikalle.

Alueelle on saatu tunnustusta. Kalatalouden Keskusliiton järjestämän Suomen paras osakaskunta -kilpailun voittajaksi on valittu Kuivaniemen osakaskunta Iistä. Valinnassa painotettiin muun muassa kalavedenhoidon ja kalastuksenvalvonnan suunnitelmallisuutta, säännöllistä kokoontumista ja kalastuslupien myyntiä, myös osakaskunnan ulkopuolisille kalastajille.

Tukien puolella määräaikainen haku hylkeiden ja merimetsojen aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamiseksi on päättymässä. Kalastus- ja vesiviljelyalan avustus ns. Ukrainatuki nyt haettavissa heikentyneen taloudellisen tilanteen perusteella. Hakemus avustuksen saamiseksi tulee tehdä viimeistään 7.11.2022 mennessä.

Aiemmin olivat auki seuraavat haut: Kalastuksen investoinnit sekä Investoinnit pyydysten valikoivuuteen ja suojaamiseen sekä eläinten hyvinvointiin. Myös vesiviljelyn investoinnit ja kalan jalostuksen kasvu- ja kehitysinvestoinnit ovat haettavissa. ELY-keskuksista päätöksiä pitäisi saada marraskuun aikana. Uutena aukesi juuri moottoreiden vaihtoa ja energiatehokkuuden parantamista koskeva toimenpide jatkuvana hakuna.

ELY-keskus avannut vuoden 2023 toimijakohtaisten kalastuskiintiöiden sekä ei-siirrettävien käyttöoikeuksien haun ajalle 17.10. – 2.12.2022. Kiintiön haku on mahdollinen vain käyttöoikeuksien haltijoille. ELY-keskus tekee vuoden 2023 kiintiöpäätökset troolikalastukseen ennen vuodenvaihdetta ja silakan rysäkalastukseen sekä lohenkalastukseen alkuvuonna 2023. EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto on päättänyt vuoden 2023 Itämeren kalastuskiintiöistä. Itämeren lohenkalastuksessa rajoitukset jatkuvat samalla tavalla kuin kuluneena vuonna. Pohjanlahdella silakkakiintiötä pienennettiin 28 prosentilla 80 047 tonniin.

Kuten aiemmin jo kerroimme Perämeren rannikon Kalaleaderin kehittämishankehaku on avautunut. Siihen voi jättää hakemuksia, mutta kannattaa olla yhteydessä minuun ennen jättämistä niin voimme yhdessä katsoa hakemusta läpi. Loppuvuodesta ja/tai ensi vuoden alkupuolella on tarkoitus järjestää infotilaisuuksia alueella, jossa kerrotaan tukimahdollisuuksista, omasta strategiasta ja hanketoimijoiden kokemuksista. Ilmoitamme aikataulusta tarkemmin myöhemmin. Olemme myös teettämässä strategiasta taittoversiota Kalasta Lähellä Kestävästi, joka on toivottavasta julkaistavissa lähiaikoina.

Mikäli sinulla on hyviä ideoita paikalliseen kalatalouden kehittämiseen tai kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505