KalaLeader kuulumiset 2/2023

Kevättä odotellaan saapuvaksi ja sen huomaa yhteydenottojen lisääntymisestä.

Tervehdys!

Kevättä odotellaan saapuvaksi ja sen huomaa yhteydenottojen lisääntymisestä. Monenlaista neuvontaa tarvitaan lähinnä investointien yhteydessä. Kalastajia kiinnostavat varsinkin hylkeenkestävät rysät sekä hyljekarkoittimet. Tukipäätöksiä on alkanut pikkuhiljaa valmistumaan ja toivottavasti ELY-keskus saa viime vuonna kertyneet hakemukset mahdollisimman pian käsiteltyä.

Tammikuun lopulla järjestettiin EMKVR-infot Limingassa hybridinä sekä Kalajoella ja Kemissä livenä. Infoissa ELY-keskus kertoi haettavista tuista ja ajankohtaisista asioista, Kalaleader kertoi paikallisen kehittämisen mahdollisuuksista ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset olivat kertomassa Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen toteuttamisesta. Tilaisuudet keräsivät mukavasti yleisöä yhteensä reilut 60 henkeä. Kiitoksia kaikille osallistuneille. Moniin kiinnostaviin kysymyksiin saatiin vastauksia ja kehittämisajatuksia heräsi.

Kalaleader-jaoston seuraavaan kokoukseen on valmisteilla hankkeita. Hankkeissa keskitytään lisäämään lähikalan, lähikalatuotteiden, kalantuotannon ja -tuottajien tunnettavuutta kuluttajien keskuudessa ja tuomaan esiin kala-alan toimijoita lähiruoan tuottajina luoden samalla kala-alasta positiivista kuvaa. Halutaan myös edelleen edistää lähikalan käyttöä julkisissa ja yksityisissä ammattikeittiöissä. Erityisesti kestävällä pohjalla olevien kalalajien käyttöä kuten vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käyttöä tulisi lisätä ja uusia ammattikeittiöille sopivia tuotteita kaivataan. Kalastajien, jalostajien ja ammattikeittiöiden yhteistyötä halutaan aktivoida ja kannustaa uusien kalatuotteiden kehittelemiseen.

Tulevana kesänä on suunniteltu avattavaksi EMKVR:stä kalasatama-tukihaku määräaikaisena. Alueella on kiinnostusta kehittää kalasatamia ja kalahalleja. Tämä takaa hyvät olosuhteet jatkossakin. Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jolloin on haun avautumisen yhteydessä suunnitelmat ovat valmiina. Kannattaa olla yhteydessä näissä merkeissä aktivaattoriin.

Viime viikolla minut oli kutsuttu vieraaksi Lumijoen Kalastajainseuran vuosikokoukseen. Heillä on aktiivista toimintaa. Olen kiinnostunut mahdollisuuksien mukaan tapaamaan muitakin kalastajainseuroja kevään aikana. Lumijoen Varjakan satamassa oli paljon vilkettä, kun ahvenen pilkkijät olivat innokkaana pyrkimässä jäälle. Kotimainen kala kiinnostaa. Kaupalliset kalastajat kalastavat myös talvella, joten kuluttajilla on mahdollisuus ostaa kalaa suoraan kaupalliselta kalastajalta.

Uusia kehityshankkeita sekä ideoita otetaan vastaan. Mikäli sinulla on hyviä ajatuksia paikalliseen kalatalouden kehittämiseen tai kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä.

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505