Kalaleaderin kuulumiset 5/22

Uusi kalatalousaktivaattori ja EMKVR – ajankohtaista

Tervehdys!

Olen Mikko Tenhunen ja olen uusi Perämeren rannikon Kalaleaderin kalatalousaktivaattori. Tehtäväni on edeltäjäni tapaan aktivoida Perämeren rannikon kalastajia ja kalatalousalan toimijoita. Neuvon ja tuen tulevissa EMKVR:n tukiasioissa sekä hyvien kalataloushankkeiden kehittämisessä.

Olen lähtöisin Pohjois-Savosta Pielavedeltä. Odotan innolla tutustumista sekä Perämeren kalatalousalan toimijoihin, ja sen ympärillä toimiviin henkilöihin, että uuteen kotiseutuuni. Tätä ennen olen toiminut mekaanisessa metsäteollisuudessa eri tehtävissä, mutta olen kalastanut nuoresta asti ja myöhemmin toiminut osa-aikaisena kaupallisena kalastajana. Nyt pääsen näkemään toisenlaista puolta kalatalousalasta. Vapaa-ajalla rentoudun kalastamalla, metsästämällä ja lentopallon parissa.

Tässä hieman ajankohtaista tietoa. Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) uuden ohjelmakauden 2021–2027 ensimmäiset haut. Nyt avoinna olevat haut liittyvät kalastuksen, vesiviljelyn ja jalostuksen investointitukiin sekä kalastuksen valvontaan ja tiedonkeruuseen.

Hakemuksen voi jättää Hyrrä-tietojärjestelmään. Hankkeen kustannukset tulevat tukikelpoisiksi hakemuksen jättämispäivästä alkaen siinä tapauksessa, että ELY-keskus tekee myöhemmin hankkeelle myönteisen tukipäätöksen. Toisin sanoen hankkeita voi alkaa toteuttaa jo tukihakemuksen jättämisen jälkeen hakijan omalla riskillä tiedostaen sen, että hankkeeseen saatetaan tehdä myös kielteinen tukipäätös.
Hakemuksiin voidaan tehdä tukipäätöksiä vasta, kun Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen EMKVR-ohjelman. Hyväksyntää odotetaan myöhemmin vuoden 2022 aikana. Tämän vuoksi hakemuksen jättämistä ei vielä tässä vaiheessa suositella, ellei hankkeen aloittaminen tai investointi ole jo kesän 2022 aikana välttämätöntä.

Perämeren rannikon Kalaleader-strategia on hyväksytty ministeriössä ja rahoitusta myönnettiin vuosille 2021-2027 950 000 euroa paikalliseen kehittämiseen. Kalaleader-kehittämishankehakemuksien paikallinen hankehaku avataan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Perämeren rannikon Kalaleader-strategia keskittyy kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalastusmatkailun kehittämiseen. Keskiössä on paikallisen kalan käytön edistäminen.

Paikallinen toimintaympäristö tulee päivä päivältä tutummaksi. Saan työskennellä mielenkiintoisten asioiden parissa ja olen ehtinyt perehtyä aiempiin hankkeisiin. Perämeren kalatalousalassa on edelleen kehitettävää ja toivottavasti pystyn auttamaan siinä. On tärkeää, että alan jatkuminen saadaan turvattua ja saamme ruokapöytiin lähellä tuotettua ja jalostettua kotimaista kalaa. Mikäli sinulla on hyviä ideoita paikalliseen kalatalouden kehittämiseen tai kaipaat neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä

Mikko Tenhunen

Kalatalousaktivaattori

mikko.tenhunen@oulunseudunleader.fi

Puh. +358 40 759 7505