Kalaleaderin kuulumiset 11/2021

Syksyn kiivas kalastussesonki on takana. Sesonki oli tuulinen ja hyljehaitat taisivat olla suuremmat kuin koskaan ennen. Kalaa kuitenkin tuntui olevan vähintäänkin kohtalaisesti silloin, kun sitä pääsi rauhassa pyytämään, joten ihan katastrofi ei syksy kalastuksen osalta ollut.  

Myös kalaleaderin puolella syksy on ollut kiireinen. Uusi ohjelmakausi lähestyy ja sen myötä kalatalousryhmä-nimitys vaihtuu kalaleaderiksi, joten harjoitellaan sen käyttöä jo tässä vaiheessa. 😀 Perämeren rannikon kalaleader-strategia jätettiin maa- ja metsätalousministeriöön marraskuun alussa. Uuden strategian myötä Perämeren rannikon kuntiin haetaan miljoonan euron rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta alueen elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun kehittämiseen vuosiksi 2022-2027. Uudessa strategiassa on viisi kehittämisen painopistealuetta: 

  • Kaupallisen kalastuksen elinvoimaisuuden säilyttäminen 
  • Kalaresurssin tehokas hyödyntäminen 
  • Kalatalousalan uusiutuminen ja verkostoituminen 
  • Paikallisen kalan markkinointi sekä uudet tuotteet ja markkinat 
  • Kalastusmatkailupalveluiden kehittäminen 

Uuden strategian avulla paikallista kalaa pyritään saamaan markkinoille entistä enemmän ja entistä monipuolisempina tuotteina. Myös kalastusmatkailupalveluita pyritään monipuolistamaan ja saamaan ne paremmin osaksi muuta matkailupalvelujen tarjontaa.  

Strategiaan voi tutustua otakantaa.fi-palvelussa ja siihen voi antaa kommentteja sekä parannusehdotuksia 16.11. saakka.

 

Ota kantaa KalaStrategiaan otakantaa.fi – palvelussa