Keskivertoa parempi rata

Jyrkkäkosken frisbeegolfrata rakennettiin harrastajien tarpeeseen. Leader-rahoituksen avulla radalle saatiin myös heittomatot ja opasteet.

Jyrkkäkosken frisbeegolfrata sijaitsee Pudasjärvellä.

45 minuuttia. Niin pitkä ajomatka pudasjärveläisillä frisbeegolfharrastajilla oli aiemmin lähimmälle 18-väyläiselle frisbeegolfradalle. Matka tuntui kohtuuttoman pitkältä, ja kaupungin keskustassa sijaitseva yhdeksänväyläinen rata alkoi käydä pieneksi harrastajamäärän kasvaessa.

– Ajatus Jyrkkäkosken frisbeegolfradasta syntyikin puhtaasti tarpeen pohjalta – oli saatava hyvä paikka harrastaa, kertoo Lauri Heikkilä, Pudasjärven Frisbeeseuran puheenjohtaja.

Heikkilän mukaan Jyrkkäkosken ympäristö on ihanteellinen frisbeegolfradalle. Luonnolliset korkeuserot tuovat haastetta kokeneillekin pelaajille. Lisäksi puiseen maastoon ei kasva sankkoja pusikoita, joihin kiekot helposti häviäisivät.

– Onneksi kaupunki oli myöntyväinen, ja saimme luvan alkaa rakentaa rataa tänne. Ehtona oli, että talvikaudella alue rauhoitetaan hiihtäjien käyttöön – kun latu ensimmäisen kerran talvella ajetaan, on frisbeekausi ohi, Heikkilä kertoo.

Aluksi radan rakentaminen lähti liikkeelle paikallisten yritysten tuella. 18 yritystä lahjoitti kukin yhtä frisbeekoria vastaavan summan verran, ja vastineeksi kukin yritys sai radalle oman nimikkoväylänsä. Korien pystytys tehtiin talkootyönä. Heikkilän mukaan alun talkoissa saattoi parhaimmillaan olla mukana parikymmentä harrastajaa. Korien pystytyksen lisäksi väylille tehtiin maastotöitä ja rakennettiin penkkejä.

Lauri Heikkilän kanssa kuvissa Jyrkkäkosken frisbeegolfrataa on kiertämässä Jari Kumpula.

Korien jälkeen seuraava askel oli saada radalle rataopasteet, ratakartta sekä heittoalustat. Niiden hankkimiseksi Pudasjärven Frisbeeseura päätti hakea tukea Oulun Seudun Leaderilta.

– Saimme rahoituksen, ja yhteistyö Leaderin kanssa sujui koko ratahankkeen ajan todella hyvin, kertoo Heikkilä.

Rahoitusta hyödyntäen jokaisen väylän alkuun rakennettiin tekonurmella päällystetyt heittoalustat. Väyläopasteiden tekoon saatiin apua paikalliselta droneharrastajalta, ja opasteissa jokainen väylälle osuva puu on merkitty tarkasti paikalleen. Vastaavaa ei joka radalla näe.

Jyrkkäkosken frisbeegolfrata on ollut valmiina nyt hieman yli vuoden verran. Lauri Heikkilä kuitenkin toteaa, että kehityskohteita riittää aina, eikä isolla työllä tehtyä rataa ole tarkoitus vaan jättää oman onnensa nojaan huoltamatta.

– Rata on alueellamme iso liikuttaja ja erittäin kovassa käytössä. Parhaimmillaan kauniina kesäpäivinä radalle saattaa kertyä jopa 200 pelattua kierrosta per päivä. Pelatessa tulee huomaamatta myös yli puolitoista tuntia liikuntaa mäkisessä maastossa, Heikkilä hymyilee.

Heikkilä on itse yksi radan aktiivikävijöistä. Hänestä Jyrkkäkosken frisbeegolfrata ylettyy Pohjois-Pohjanmaan frisbeegolfratojen parhaimmiston joukkoon. Samaa palautetta hän on kuullut muilta harrastajilta.

– Tavoitteenamme oli rakentaa keskivertoa parempi frisbeerata, ja voin sanoa, että siinä onnistuttiin.

 

Teksti ja kuvat: Terhi Ojala

 

Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannukset olivat 14 968,80 €,

josta julkisen tuen osuus (50%) 7 484,40 €.


Onko sinulla hankeidea? Ole yhteydessä toimistoomme.

Yhteystiedot