“Pudasjärven Sveitsi” kutsuu seikkailemaan

Kupson Kutsu kunnostettiin talkoovoimin.

Kupsonvaaran juurella komeilevalta luontopolulta löytyy kaikki, mitä retkeilijä voi kaivata.

Puolangantien varrella sijaitsevan pysäköintipaikan reunalla seisoo puinen kyltti, joka ohjaa uuditetulle Kupson Kutsu -luontopolulle. Polku on saatu viimein talkoovoimin kunnostettua, ja talkooporukan vetäjä Paula Paukkeri on luvannut esittelykierroksen upealla polulla. Polkuvaihtoehtoja Kupson Kutsulla on kolme: 9,1 kilometrin mittainen Keidas, 5,6 km:n Lumous tai 4 km:n Elämys. Me suuntaamme luonnollisesti reiteistä pisimmälle.

Paukkeri suunnistaa polulla nopeasti ja tottuneesti, ja esittelee samalla merkkipaaluja matkan varrella. Vasemmalla puolella näkyy esimerkiksi tervahauta ja sille opastava kyltti. Polun varrella näkyy tasaisin väliajoin myös opastekylttejä sekä puihin merkattuja väritäpliä. Pennasen mukaan polusta on haluttu tehdä niin selkeä, että eksyä ei kovin herkästi voi.

Pian saavutamme ensimmäiset pitkospuut. Näiden pitkosten hankintaa on tukenut Oulun Seudun Leader, joka on ollut mukana rahoittamassa Kupson Kutsun polkuja.

 

– Kupson Kutsulla Leader-rahoituksen avulla on hankittu muun muassa mursketta sekä materiaalia pitkospuihin. Ilman rahoitusta ei polku olisi nyt näin hyvässä kunnossa, toteaa Paukkeri.

Aika ajoin reitin varteen avautuu avaria, kaatuneiden puiden runtelemia aukeita. Ne on jättänyt jälkeensä Paula-myrsky, joka teki etenkin Koillismaalla merkittäviä tuhoja vuoden 2021 kesäkuussa. Myrsky oli kova isku polkua kunnostaneelle talkooväelle.

– Myrsky aiheutti paljon lisätöitä ja takapakkia. Myrskyn jälkeisenä päivänä polkua ei edes meinannut löytää – puita ja oksia oli joka paikassa. Polun kunnostusprosessi oli aloitettava lähestulkoon alusta, mutta kyltit ja rakennukset olivat suurilta osin onneksi säästyneet. Nyt polku on kaikilta osin raivattu entiselleen, Paukkeri kertoo.

Reitillä riittää ihmeteltävää – vesipullon voi täyttää raikkaalla Kupsonvaaran lähdevedellä, ja tauolle voi istahtaa myrskyn kaatamaan jättimäiseen haapaan kaiverrettuun penkkiin. Lohilammen rannassa voi ihastella rantamaisemaa ja sytyttää nuotion kodan suojaan.

Talkoolaisten ryhmäkuvassa vasemmalta oikealle: Paula Paukkeri, Maija Holappa, Arja ja Vesa Tervonen, Elisa Ojala ja Fella-koira sekä Veikko Turpeinen. Kaikki talkoisiin osallistuneet eivät ole kuvassa.

Mitä ylemmäs polku nousee, sitä komeammaksi maisemat muuttuvat. Viimeistään Kupsonvaaran huipulla sijaitsevalta näköalapaikalta avautuvaa maisemaa ihaillessa ymmärtää, miksi Kupson Kutsu on talkooväen keskuudessa ansainnut lempinimen “Pudasjärven Sveitsi”. Mäkinen maisema on pilviselläkin säällä henkeäsalpaavan kaunis.

Kupson Kutsun ehdoton vetonaula – kaikille avoin erämaasauna – löytyy alhaalta. Saunaa ei joka luontopolun varrelta löydy, ja se kerääkin Kupson Kutsun kävijöiltä kovasti kiitosta. Saunan edestä löytyy lähdevesipiste, joten vettä ei tarvitse kaukaa hakea.

Kupson Kutsu herättää koko talkooväen kesken ylpeyttä. Suuri ja sydämellä tehty työ näkyy koko reitin varrella.

– Toivoisin, että ihmiset hoksaisivat, että täällä on kaunis polku saunoineen ja luonnonlähteineen. Tämä on kertakaikkiaan hieno paikka, tiivistää Paukkeri antoisan ja ikimuistoisen retken päätteeksi.

Teksti ja kuvat: Terhi Ojala

 

Yleishyödyllisen investointihankkeen kokonaiskustannukset olivat 23 640,00 €

josta julkisen tuen osuus (50%) 11 820,00 €


Onko sinulla hankeidea? Ole yhteydessä toimistoomme.

Yhteystiedot