Rakkaudesta luontoon ja eläimiin

Janne ja Johanna Määttä ryhtyivät matkailualan yrittäjiksi ilman aiempaa kokemusta 14 vuotta sitten. Hyppy tuntemattomaan kannatti, eikä pariskunta vaihtaisi arkea lähes satapäisen huskylauman parissa enää mihinkään muuhun.

– Tässä työssä jokainen koira on pakko tuntea sekä nimeltä että luonteelta täysin. Muuten niiden kanssa ei pysty työskentelemään, kertoo Johanna Määttä.

Kun Syötteen Eräpalveluiden tarhalla aletaan valmistella päivän ensimmäistä ulkoilutusta, riittää paikan päällä ääntä. Tarhan 96 huskya ulvoo yhtä aikaa innostuksesta, kun lajitovereita valjastetaan rekien eteen.

– Tässä työssä jokainen koira on pakko tuntea sekä nimeltä että luonteelta täysin. Muuten niiden kanssa ei pysty työskentelemään, kertoo Johanna Määttä.

Johanna ja hänen miehensä Janne Määttä ovat toimineet Syötteen Eräpalveluiden yrittäjinä noin 14 vuoden ajan. He päätyivät alalle ilman aiempaa kokemusta rekikoirista tai niiden kanssa työskentelystä. Tarjous tuli eteen, kun Johanna matkusti Syötteelle työkeikalle ystävänsä yrityksen pikkujouluihin.

– Kaverini sanoi, että hänelle on tarjottu huskytarhaa ostettavaksi. Hän tiesi, että minulla oli myös eräoppaan koulutus, ja sanoi, että osta sinä.

Janne Määttä suhtautui ajatukseen alkuun skeptisesti – tuntui hullulta lähteä Oulusta Pudasjärvelle vetämään safareita ilman mitään kokemusta. Kuukauden harkinnan jälkeen pariskunta kuitenkin matkusti katsomaan tarhaa.

– Minä sen kevään treenasin ja katsoin, että olisiko meistä hommaan. Kesäkuussa 2010 sitten teimme kaupat, hymyilee Johanna.

 

 

Täysin pystymetsään Määtät eivät lähteneet. Tarhan entiset omistajat olivat uusien yrittäjien apuna ensimmäisen kauden ajan näyttämässä, miten hommat hoituvat ja mistä reitit löytyvät.

Nyt tarhan arki sujuu yrittäjäpariskunnalta luontevasti. Talvet kuluvat pääsääntöisesti huskysafarien parissa. Kesällä Syötteen eräpalvelut tarjoaa muun muassa kanoottiretkiä.

Yritys on kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella tehokkaasti. Tukea kasvuun Määtät ovat saaneet Oulun seudun Leaderilta. Vuonna 2016 yritys sai rahoitusta mönkijän ja kärryn ostamiseen, ja vuonna 2017 tilan koiratarhat uusittiin Leader-tuen avulla.

Mittavin Leader-tuen saanut hanke toteutettiin vuonna 2020, kun koiratarhan kyljessä sijaitseva yrittäjäpariskunnan entinen asuinrakennus remontoitiin asiakas- ja kokoustilaksi.

– Leader on tullut vuosien varrella hyvin tutuksi, ja on ollut iso asia, että tällaista tukea on saatavilla. Asiakastilan remontti olisi jäänyt varmaan tekemättä, jos rahoitusmahdollisuutta ei olisi ollut, toteaa Janne Määttä.

Kasvun lisäksi yrittäjät haluavat panostaa vastuullisuuteen. Syötteen Eräpalveluille onkin myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Lisäksi yritys on vuosien varrella ottanut vastaan haastavista olosuhteista tulleita koiria eläinsuojelun kautta.

– Saamme kyllä toisiamme tässä vaiheessa selkään taputella. Nyt meillä olisi jälleen mahdollisuutta kasvulle, ja etenkin kesäkauden kehittämiselle, toteaa Johanna Määttä.

– Tulevaisuuden näkymät ovat siis ehdottomasti positiiviset. Jos päätämme vielä lähteä laajentamaan toimintaa, niin Oulun seudun Leader on jälleen varmasti urakassa mukana, hymyilee Janne Määttä.

 

 

 

Teksti ja kuvat: Terhi Ojala


Onko sinulla hankeidea? Ole yhteydessä toimistoomme.

Yhteystiedot