Suomen vanhimpien laskuvarjokerhojen joukkoon lukeutuva Oulu Skydive Center kerää kokoon laskuvarjohyppääjiä ympäri Pohjois-Suomea.

Oulun lentokentän kyljessä sijaitsevan Oulu Skydive Centerin tiloissa käy aurinkoisena keskiviikkoiltana kuhina. Viisi hyppääjää pukee ylleen laskuvarjoja iloisesti rupatellen. Samalla kertaa koneeseen on lähdössä sekä kokeneita konkarihyppääjiä että tuoreempia harrastajia.

Oppilas laskuvarjon varassa Oulunsalossa
Oppilas laskuvarjon varassa Oulunsalossa

Hyppyyn valmistautuvien joukossa on pitkään laskuvarjohyppyä harrastanut Samuli Rauhala. Hän kertoo, että Oulu Skydive Centerin kausi alkaa yleensä huhtikuun alussa ja päättyy lokakuun lopussa. Kuluvan kauden aikana hyppyjä tulee kertymään arviolta 3000.

– Joukkoon mahtuu useita oppilashyppyjä, ja tänäkin kesänä meille on tullut mukaan kymmeniä uusia hyppääjiä. Aktiiviharrastajia, jotka viettävät kerholla runsaasti aikaa ja hyppäävät useita kertoja kesässä, on mukana toiminnassa noin kolmisenkymmentä, Rauhala kertoo.

Rauhalan kanssa hyppäämään ovat lähdössä myös hänen tyttärensä Ella Rauhala sekä toinen aktiivinen hyppyharrastaja Tero Kortetmäki. Kortetmäki kertoo, että laskuvarjohyppääminen on monipuolinen harrastus.

– Taivaalla voi tehdä vaikka mitä. Laskuvarjourheilussa on useita lajeja, kuten tarkkuushyppääminen ja muodostelmahyppääminen. Lajin parissa voi myös kisata, ja meidänkin kerhossamme on SM-tason hyppääjiä, Kortetmäki sanoo..

Hyppääminen on harrastajien mukaan kuitenkin vain pieni osa lajia. Isompi osa harrastusajasta tulee käytettyä kerhotilalla varusteiden pakkaamisen ja pukemisen parissa sekä omaa hyppyvuoroa odotellessa ja muiden suorituksia katsellessa.

– Tämä on sosiaalista puuhaa. Järjestämme porukalla myös erilaisia illanviettoja ja tapahtumia, kertoo Samuli Rauhala.

Hyppääjien hyppyvarustukseen kuuluvat valjaat varjoineen, kypärä, korkeusmittari sekä umpikypärässä oleva ”piippa”, joka muistuttaa tarvittaessa varjon avaamisesta.
Hyppääjät valmistautumassa hyppylennolle. Yhteisöllisyys on toiminnan keskiössä. Jäsenet voivat halutessaan osallistua hallitustyöhön, kouluttamiseen ja ilmailutoimintaan. Monet hyppääjät ovat päätyneet m. lentolupakirjakoulutukseen hyppykokemuksensa innoittamina.

Laskuvarjohyppääminen sopii lajina Rauhalan mukaan lähes kaikille. Alkeiskurssille saapuvan täytyy olla vähintään 15-vuotias ja varusteiden asettamien rajoitteiden vuoksi painaa alle sata kiloa. Muuten vaaditaan vain uskallusta, kärsivällisyyttä ja halua oppia.

Ella Rauhala aloitti laskuvarjohyppäämisen isänsä innoittamana 15-vuotiaana. Nyt hän on hypännyt jo yli sata hyppyä.

– Kyllä ensimmäinen hyppy aikanaan jännitti, mutta sujui lopulta ihan hyvin. Olen huomannut, että vaikka hyppy menisikin ihan päin honkia, tämän lajin parissa on aina hauskaa, kertoo Ella Rauhala.

Uudet harrastajat pääsevät hyppäämään oppilasvarjoilla, joiden hankintaan Oulu Skydive Center sai muutama vuosi sitten tukea Oulun Seudun Leaderilta.

– Uusien varjojen kautta paransimme oppilaidemme turvallisuutta sekä se toi toimintaan mahdollisuuden tarjota enemmän oppilashyppyjä, millä on luonnollisesti positiivinen vaikutus myös harrastajamääriin, Samuli Rauhala kertoo.

 

 

 


Tero Kortetmäki toteaa, että hänet laskuvarjohyppäämiseen on koukuttanut hyppäämisen aikana vapautuva adrenaliini.

– Fiilistä, mikä taivaalla vallitsee, on vaikea selittää. Mistään ei oikein saa vastaavaa tunnetta. Adrenaliinin lisäksi pidän lajin haastavuudesta: taivaalta tullaan alas nopealla vauhdilla ja pienilläkin kehon liikkeillä tapahtuu asioita – ilmassa temppuilu ei ole helppo homma.

Samuli Rauhala kertoo, että häntä lajissa kiehtoo erityisesti vauhti. Ella Rauhala puolestaan pitää siitä, että lajiin parissa pääsee jatkuvasti oppimaan uutta.

–  Aina löytyy uutta mitä kokeilla. Tässä lajissa ei ikinä voi olla valmis.

Oulun Seudun Leaderin kautta haettava tuki oli 7 115,83 euroa.
Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 11 859,71 euroa.


Video laskuvarjohyppääjistä Oulun ilmatilassa

 

Teksti: Terhi Ojala
Kuvat: Terhi Ojala, Samuli Rauhala, Heli Siekkinen